6 груби грешки при правенето на кекс, които вещаят провал


6 груби грешки при правенето на кекс, които вещаят провал
Снимка: iStock

Смята се, че всяка домакиня може да направи хубав кекс в бързината. Да, ама не! Оказва се, че приготвянето на това тестено изкушение не е лесна задача и доста кулинарки се затрудняват, макар да владеят до съвършенство далеч по-сложни ястия. Ето и кои са най-големите провали, що се отнася до печенето на кекс и кои са грешките, които водят до тях. 

Кекс, който не бухва

Причините за това са няколко. Възможно е да сте забравили да добавите бакпулвер или количеството му да не е достатъчно спрямо останалите съставки. Използването на по-голяма тава, също може да се окаже причина за това кексът да не бухне.

Ако съставките, които сте използвали, не са били предварително затоплени на стайна температура, не очаквайте кексът да се надуе. Възможно е и времето за топлинна обработка да се е оказало недостатъчно.

ПАНДИШПАНОВ ШАРЕН КЕКС - БЪРЗ И МНОГО ПУХКАВ

Прекалено мазен кекс

Не само по-голямото количество масло може да доведе до този проблем. Неправилното и недостатъчното разбъркване на сместа също е причина кексът да е прекалено мазен.

Сместа се разбива до пълно хомогенизиране. Не трябва да останат бучки неразбито масло.

Кексът е залепнал за тавата

Недостатъчното количество мазнина е причината за залепване на кекса. Или може би сте забравили да сложите няколко капки олио на дъното на тавата. Добре е след това поръсите и малко брашно, преди да изсипете сместа.

Но ако все пак кексът е залепнал, има начин да отстраните проблема - просто прокарайте нож между сладкиша и ръба на тавата. Потупайте леко по краищата и в долната част на тавата. Изчакайте 15 или повече минути и след това опитайте отново.

За да избегнете подобен проблем в бъдеще, задължително използвайте тава с незалепващо покритие. В случая дори и да забравите да сложите олио, кексът няма да залепне.

Кексът не е изпечен отвътре

Това често се случва, когато печем на по-високи градуси. В случая е необходимо просто да върнете кекса обратно във фурната, като преди това задължително го покриете с фолио. По този начин ще избегнете загарянето му отвън, но същевременно той ще се изпече отвътре.

Кексът е прекалено сух

Ако кексът ви е прекалено сух, това означава, че сте добавили повече брашно. За да прикриете проблема, сиропирайте готовия кекс или го покрийте с маслен крем.

Ронлив кекс

Това се дължи на неправилни пропорции на течните съставки и недостатъчно количество яйца. Винаги подбирайте по-големи яйца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама