Неустоим кекс с тиква, ябълки и карамел


Неустоим кекс с тиква, ябълки и карамел
Снимка: supichka.com

Бърз, лесен и ароматен кекс, който е идеален за студените месеци (и не само).

Необходими продукти:

4 яйца

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша настъргани ябълки

1 чаена чаша настъргана тиква

1/2 чаена чаша орехи

1/2 чаена чаша стафиди

2/3 чаена чаша олио

2 чаени чаши брашно

2 чаени лъжици бакпулвер

1 кафена лъжица хлебна сода

1/2 чаена лъжица канела

1 ванилия

1 чаена чаша захар

1/2 чаена чаша прясно мляко

1/4 чаена чаша краве масло

Начин на приготвяне:

Разбивате олиото, яйцата и захарта с миксер, тел или пък просто с вилица. Пресявате брашното, ванилията, бакпулвера, содата и малко по малко добавяте към добре разбитата яйчена смес, като разбърквате непрекъснато и много старателно. Ако изсипете брашното изведнъж, вашият кекс няма да стане така пухкав, затова е добре да имате малко търпение.

Настъргвате ябълките и тиквата на дребно ренде, а орехите нарязвате на дребно. Добавяте ги със стафидите към добре разбърканата смес и отново разбърквате. Изсипвате готовата кексова смес във форма за кекс, която (ако не ползвате силиконова форма) намазвате предварително с мазнина (олио или масло) и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Кексът е готов, когато като го "боцнете" с клечка за зъби по нея, не остава нищо. След като сте изпекли кекса, изваждате го от фурната, изчаквате да поизстине и го отделяте от формата за печене. Оставяте го настрана, докато изстине напълно и се залавяте с приготвянето на глазурата от карамел.

Първо изсипете захарта в по-дълбока тенджерка и след като я сложите на котлона, бъркайте старателно, докато се разтопи. След това сваляте тенджерката от огъня и добавяте към разтопената захар маслото, след което разбърквате много старателно. Накрая добавяте и прясното мляко и отново разбърквате много старателно, докато се получи хомогенна смес. Оставяте готовата карамелена глазура да изстине, за да може да се сгъсти и да не попие с кекса.

След като и кексът, и карамелът са изстинали, поставяте кекса в чинията, в която ще го сервирате и разливате сгъстената карамелена глазура старателно и равномерно върху целия кекс.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама