Хипопотам джудже дебютира пред посетители в Чехия


Хипопотам джудже дебютира пред посетители в Чехия
Снимка: Pixabay

Всеки животински вид е част от природата и трябва да се пази с много усилия. Рядко срещан мъжки хипопотам джудже, роден в чешка зоологическа градина, дебютира днес с първата си фотосесия за радост на зрителите, предаде Асошиейтед прес.

Роденият през декември хипопотам джудже е наречен Миколас. Той се присъединява към два женски и един мъжки екземпляри от вида в зоологическата градина в Двур Кралове на 120 километра източно от Прага, съобщи говорителката й Хелена Хубачкова.

Посетителите на зоопарка имаха възможността да видят как Миколас изследва вътрешното си заграждение, докато майка му Малая го наблюдава отблизо.

Вижте още: Интересно: 6 изумителни факта за човешкото тяло

Хипопотамите джуджета се срещат в блатата и тропическите гори на Западна Африка. Смята се, че в дивата природа са останали само около 2500.

Размножаването на тези животни в плен е затруднено, особено поради липсата на мъжки екземпляри. Миналата година в зоологическите градини по света са се родили само десетина хипопотамчета от вида, като не всички са оцелели.

С тегло, достигащо до 275 килограма, хипопотамите джуджета водят уединен начин на живот и се смятат за по-малко опасни от обикновените хипопотами. Понякога обаче те могат да подивеят. През 2012 г. хипопотам от зоопарка в Двур Кралове рани сериозно гледач и се наложи той да бъде лекуван в интензивно отделение.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама