Хитри трикове за зимнина, с които няма да изхвърлите нито един буркан от нея


Хитри трикове за зимнина, с които няма да изхвърлите нито един буркан от нея
Снимка: iStock/Guliver

При приготвянето на зимнина най-важният елемент е стерилизацията на бурканите. Извършена правилно, тя гарантира, че зимнината ви ще оцелее и няма да се наложи да я изхвърлите, а ще я консумирате с наслада.

Необходимо е предварително бурканите да бъдат добре измити и проверени за наличието на стружки, пукнатини и други дефекти. Задължително е да проверите и капачките: ако те са винтови, препоръчително е да са нови. Ето и кои са начините за  бърза и лесна стерилизация.

1. В микровълновата фурна

Можете да стерилизирате бурканите в микровълновата печка. За целта изсипете малко вода в тава (на ниво от около 1 см). Поставете в нея бурканите с капачката надолу. Включете фурната на програма с мощност 700-800 W за 3-5 минути. През това време водата ще започне да кипи и бурканите ще се стерилизират.

2. Стерилизация на капачките

Ако използвате винтови капачки, просто трябва да ги сварите във вода за 10-15 минути и да ги извадите точно преди да затворите бурканите. Капачките се вадят от водата една по една, непосредствено преди да се поставят на буркана. За целта използвайте специална щипка.

3. Пастьоризация

Доста често готовите консерви се пастьоризират, преди да бъдат херметически затворени. За целта поставете капачки на бурканите, без да ги затягате предварително. Поставете бурканите в тенджерата с вода, на чието дъно предварително сте поставили метална решетка или кърпа. Водата не трябва да достига капачките, а да е на разстояние от 1,5-2 см. След кипване оставете бурканите да врят в нея за още 20-40 минути на умерен огън.

След това ги извадете от тенджерата и незабавно ги запечатайте. Обърнете ги с капачката надолу и ги приберете в хладилник.

Още няколко правила при стерилизация на бурканите

1. Не използвайте стари капачки. Дори и да са само леко деформирани, това ще доведе до разваляне на зимнината.

2. Зеленчуците и плодовете не трябва да се мият небрежно - изплакнете ги старателно преди консервиране. Най-добре е да използвате два контейнера: изплакнете зеленчуците няколко пъти и ги прехвърлете от единия контейнер в другия.

2. Никога не слагайте бурканите във вряла вода - стъклото може да се счупи! За да предотвратите това, поставете метална решетка или кърпа на дъното на тенджерата. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама