Изкуственият интелект ChatGPT ще пише сценарии на филми


Изкуственият интелект ChatGPT ще пише сценарии на филми
Снимка: iStock

Холивуд е изпаднал в тих ужас и трепетно очакване! Когато изкуственият интелект ChatGPT стартира през ноември миналата година, той завладя света. По последни данни, според „Deadline“, ChatGPT е накарал сценаристите на холивудски филми и телевизионни сериали да се притеснят, като Гилдията на американските сценаристи (WGA) е предприела действия от страх, че скоро работата им може да бъде заменена.

Макар че програмата има своите недостатъци, ChatGPT е изключително усъвършенстван чатбот, който може да изписва последователни текстове за секунди. „Deadline“ го използва, за да подготви предложение за рестартиране на "Лудия Макс". Това, което чатботът изписал, бил подробен параграф, в който се излагала идеята за сериал, който, макар и да се нуждаел от някои промени и развитие, за да има шанс, бил смущаващо осъществим.

Това, което често отнема на сценаристите седмици или месеци, ChatGPT може да формулира за 30 секунди. Макар че програмата все още не е готова да се заеме сама със създаването на следващия голям сценарий, мнозина в бранша започват да се притесняват какво може да означава ChatGPT за бъдещето на холивудските филми. Индустрията, която е известна с това, че прави твърде малко и твърде късно, реши да се намеси рано в този случай.

Марк Гугенхайм, един от създателите на сериала "Стрелата", подкрепя тази идея, заявявайки, че сега е моментът да се предприемат договорни стъпки за защита на сценаристите. WGA наскоро представи нови правила, ограничаващи използването на технологиите за изкуствен интелект. Тези нови правила биха могли да забранят писането на сценарии с помощта на изкуствен интелект.

Гилдията потвърди позицията си за защита на сценаристите за в бъдеще, въпреки че програмите за изкуствен интелект все още не са достатъчно усъвършенствани, за да заемат техните работни места. За много писатели това идва като облекчение след първоначалната уплаха, която дойде в отговор на пускането на ChatGPT, и означава, че вероятно скоро няма да видим сценарии, написани от ИИ, в холивудските филми.

Чатботът се оказа изненадващо умел и в създаването на писмени произведения. Стихотворения, есета и дори кратки сценарии са написани изцяло от програмата. Това обаче не означава, че ChatGPT ще напише следващия голям холивудски филм в скоро време.

Писателите, които са се занимали с програмата, са открили множество недостатъци в работата ѝ. ChatGPT не е добър в писането на хумор и все още изисква обширно участие на човек, за да създаде сценарий, който би бил използваем във филм. Въпреки че е малко вероятно инструментите на изкуствения интелект да заменят сценаристите в обозримо бъдеще, те могат да бъдат използвани като инструмент в помощ на творците.

Някои приемат заплахата ChatGPT да бъде използван в холивудски филми по-сериозно от други. Твърди се, че Бен Берман, режисьор на филмите "Amazing Jonathon" и "Man Seeking Woman", е обявил, че се пенсионира, опасявайки се, че работата му ще бъде изместена от ИИ. По-късно той оттегли изявлението си, като отбеляза, че е развълнуван да види как в бъдеще ще може да си сътрудничи с програми като ChatGPT.

В сегашния си вид ChatGPT не е достатъчно усъвършенстван, за да замени сценаристите на любимите ни холивудски филми и телевизионни предавания, особено ако WGA има нещо общо с това. Засега сценаристите и тези, които се стремят да бъдат такива, могат да бъдат спокойни, че ще имат работа в обозримо бъдеще. Остава въпросът не кога ChatGPT ще поеме писането на холивудски филми, а как може да помогне на писателите да бъдат още по-добри.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама