Как да разпознаете качествените и безопасни яйца и месо


Как да разпознаете качествените и безопасни яйца и месо
Снимка: iStock

На големия християнски празник Великден по традиция на трапезата присъстват агнешко месо и яйца. Много потребители обаче се питат дали може да се разпознае замразеното от прясното охладено месо. "Агнешкото месо на българския пазар бива няколко вида, като основно преобладава охладеното месо", заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в интервю за съвместната рубрика на "Сдружение за достъпна и качествена храна“ и БАБХ.

"В по-голямата си степен месото, добито в България, е от български агнета, които са живели, отгледани и заклани в български кланици. То винаги е със син печат, който показва буквите БГ - означава, че месото е българско, следва номерът на кланицата, в която е заклано. Това агнешко месо е безопасно за консумация, защото е преминало през ветеринарен контрол, спазена е хладилната верига и е доставено до магазина с всички необходими документи", обясни д-р Кулински.

"Освен това месо, като охладено месо в България се предлага вече втора или трета година охладено агнешко месо, добито в македонски кланици. Македония има четири кланици, одобрени за търговия с Европейския съюз. Ние следим това месо да влиза от тези кланици с всички необходими документи и потребителите не бива да се притесняват", категоричен е Директорът по "Контрол на храните".

Вижте още: За какво да внимавате при онлайн покупки на козунаци и храни за Великден

"От БАБХ са задължили всички търговци, когато продават предварително неопаковано агнешко месо на разфасовки -  плешка, бутче, главички, дреболии, ясно на щанда или на етикета да бъде обозначен произходът на месото", обяснява д-р Любомир Кулински.

"В България се колят живи агнета с произход Румъния, в което няма нищо незаконно, но са заклани в българска кланица. Тогава ние им слагаме червен печат, защото те не са с български произход, на магазина те се търгуват с червен печат и в съпроводителните документи и на щанда задължително трябва да пише агнешко месо охладено произход Румъния. Ако е от България, се пише агнешко месо труп на охладено и заклано в България и вече е със син печат", допълни още той.

Третият вид агнешко месо, който така е доста пренебрежимо малък процент, е дълбоко замразеното агнешко месо. В България то обикновено влиза през пристанищата, най-много през Варна, защото идва с кораби, то е с произход Нова Зеландия, то е с един кафяво-червеникав печат, на който с големи букви пише New Zealand. Твърде лесно би могло да се разпознаe, това месо обикновено се продава в нашите магазини като дълбоко замразено.

"Другият продукт, който задължително присъства на великденската трапеза, са яйцата. Основно към момента те са традиционно от Полша и тази година от Украйна. За яйцата от Украйна се прилага същият принцип", подчерта г-н Кулински. На територията на Република България, украинските яйца влизат през Румъния, тоест първият митнически контрол там и едва след излизането на негативен резултат, пратките се освобождават и пристигат на щанда на българските магазини.

Вижте още: Ето как сами да си направите боя за яйца с натурални продукти

"Цветът на черупката на яйцето зависи от два фактора - порода и хранене, като водеща, разбира се, е породата. В България повечето кокошки носачки, от които ядем пресни кокоши яйца за консумация, са червени на цвят и затова общо взето кафеникав цвят има черупката на яйцето, сравнително малък процент в България са белите кокошки носачки, които дават бели яйца", отчита той. Наблюденията тази година са, че почти всички яйца внос от Украйна и Полша са с бял цвят и може би именно затова много от домакините ги предпочитат, защото според тях се боядисват по-лесно и цветът им е по-хубав, но като вкусови качества и като безопасност не бих казал, че има някаква разлика.

Консумирайте спокойно български продукти, ако имате някакви оплаквания, обръщайте се към агенцията по храните. Освен към БАБХ потребителите могат да подават сигнали и през платформата zdkh.bg при съмнения и нередности при хранителни продукти напомня Сдружението "За достъпна и качествена храна".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама