Как да съхранявате бананите, така че да не потъмнеят


Как да съхранявате бананите, така че да не потъмнеят
Снимка: iStock/Guliver

Бананите с потъмняла кора са най-полезни, но те трябва да се консумират възможно по-скоро и да не престояват дълго.

Проблемът е, че обикновено те потъмняват по едно и също време и когато са в голямо количество се чудим за какво да ги използваме. За щастие има трик, чрез който този процес може да се забави значително.

Как да забавим потъмняването на бананите?

За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете как узряват бананите. И ако добре познавате този механизъм, можете лесно да регулирате процеса на узряване на плода - да го ускорите или да го забавите. Всъщност обяснението е много просто.

Защо бананите узряват толкова бързо?

Бананите отделят етилен - растителен хормон, който ускорява „стареенето“ (т.е. узряването) на плодове и цветя. Той се синтезира от кайсиите, авокадото, ябълките и доматите.

За да забавите този процес, просто трябва да се научите как да съхранявате бананите правилно. Не забравяйте, че на първо място те обичат сухи и тъмни места. За съхранението им изберете място, което е хладно и има добра циркулация на въздуха. В никакъв случай не съхранявайте бананите в хладилника - тогава те губят витамините си и кората им потъмнява по-бързо.

Съхранявайте ги далече от други плодове, които отделят етилен.

Трик за избягване потъмняването на кората на бананите

За да забавите процеса на покафеняване на банановата кора, трябва само да увиете края на стъблото със стреч фолио.

Благодарение на това процесът на производство на етилен ще бъде спрян (този хормон се произвежда особено активно в краищата). По този начин бананите ще бъдат годни за консумация за по-дълго време.

Струва ли си да отлагаме узряването на бананите?

Вероятно си заслужава, ако сте купили по-голямо количество или ще отсъствате от дома за няколко дни.

Преди да приложите този трик, не забравяйте, че банани с потъмняла кора са не само най-сладките, но и най-здравословните. Учените са доказали, че те съдържат полезни противотуморни съединения, които са изключително мощни в борбата с патологичните клетки в тялото ни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама