Как жените от 19 век са обработвали снимките си


Как жените от 19 век са обработвали снимките си
Снимка: iStock

Доста често истината е по-странна от измислицата, а историята крие наистина феноменални тайни. Като например факта, че жените от викторианската епоха са „фотошопирали“ своите снимки.

Оказва се, че всички програми за обработка, които имат за цел да ни доближат до идеала за красота, не са изобретение на модерната епоха, в която живеем. Освен очевидните артистични карикатури на хора, хванали главите си (ефекти, създадени с помощта на негативи), ежедневните портрети през 19 век са били изключително разпространени. Имало е дори специални ръководства с инструкции за ретуш.

Професионално направените снимки са се провеждали предимно на замъглен, бял или черен фон, за да бъде по-лесно да се направи корекция. Имало е методи за премахване на бръчки и дефекти по кожата - чрез изстъргване на малки части от снимката с острие и добавяне на мастило с молив и боя.

И точно както в съвременните Facetune и Photoshop, при по-внимателно вглеждане, можете да видите следи от промени (сенки, оригинални линии и различни текстури), ако просто увеличите снимка. Някои са по-очевидни, точно като днешните изкривени шкафове и подове по различни кадри, докато други са по-трудни за определяне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама