Не се страхувате от бъдещето толкова, колкото да не повторите миналото


Не се страхувате от бъдещето толкова, колкото да не повторите миналото
Снимка: iStock

Всеки момент от миналото е просто момент във времето, когато или сме се обърнали настрани, или сме направили нещо, което е променило живота ни. Във всеки случай то вече не съществува – то си е просто минало и остава някъде там.

Повечето от нас просто нямат смелостта да признаят този прост факт, но в действителност животът е доста страшно нещо.

Страхът е неизбежна и неразделна част от живота. Нашата психика зависи от него. Страхът е вид лепило, което държи компонентите си на място. Без страх бихме загинали.

НЕ ДУМИТЕ СА ВАЖНИ, А ПРИМЕРЪТ, КОЙТО ДАВАМЕ

И, разбира се, в общи линии това неприятно, сърцераздиращо чувство е напълно логично - в противен случай природата не би го програмирала в нервната ни система. Страхуваме се, защото страхът може да ни принуди да се движим по-далеч и по-бързо от всяка друга емоция. Той ни влачи за яката в неизбежното бъдеще.

При някои от нас страхът предизвиква желанието да търсим, създаваме и обединяваме. В някои - агресия и желание да се унищожат или да унищожават другите. А някои дори смятат, че могат да избягат от него или да се скрият – но това е невъзможно.

Страхът определя живота ни повече от всичко друго. Вашите страхове бележат онези точки от вашия житейски път, в които или сте се сблъскали с това, от което се страхувате и го преодолявате ... или не сте го направили. В крайна сметка именно те рисуват картата на нашия живот.

И едно от нещата, от които смятаме, че се страхуваме най-много, е собственото ни бъдеще. Не знаем какво ни предстои и, най-лошото от всичко, няма начин да разберем поне нещо малко. То е неизвестно и загадъчно ...

Но същност бъдещето не е това, от което най-много се страхуваме! Защото когато става дума за мистериозното и непознатото, тогава да, има вероятност някъде там да ни очаква скрито чудовище. Но със същата вероятност неизвестното ще бъде изпълнено с красиви слънчеви дни, шарени дъги и пеперуди.

Всъщност изобщо не се страхувате от бъдещето. Най-много ви е страх от собственото си минало.

Въпреки факта, че бъдещето остава празно място за нас, празен лист хартия, миналото все още е издълбано в камък. Това, което вече е направено, не може да бъде преработено, дори ако човек наистина иска. Нямаме друг избор - трябва да живеем с миналото, което сме създали за себе си. И трябва да приемем всичките му последици.

Миналото преследва много от нас. Често гледаме на него като на бреме, което трябва да влачим със себе си, където и да отидем. Но в действителност това е далеч от истината.

Да, миналото е насочило живота ви към определен курс, но не сте длъжни да поддържате този курс, ако не го искате. Винаги може да поемете по нов път. Винаги може да промените курса на живота си, стига само да поискате. Защото вие, не вашето минало, сте господари на съдбата си!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама