Не думите са важни, а примерът, който даваме


Не думите са важни, а примерът, който даваме
Снимка: iStock/Guliver

Ние казваме на по-големите деца да бъдат пример за по-малките и вярваме, че хората, които са направили вдъхновяващи неща, ще служат за пример на всички нас. Но за да бъдем пример по всяко време, на всички хора, е необходимо съвсем ново ниво на съзнателни усилия във всеки аспект от нашия живот. Не, не са достатъчни думите, действията са тези, които ни правят истински и добри хора. Защото един малък пример е много по-ценен от хиляди думи!

Много мъдри хора ни насърчават да положим усилия и да даваме пример на останалите през целия си живот - чрез действие, а не само с думи. По този начин ние насърчаваме другите да се присъединят към нас в усилията ни да променим начина, по който живеем живота си.

Следователно, вие трябва незабавно да използвате силите си за разпространяване на своята любов и доброта и така да наредите живота си, за да бъдете разбрани и да оставите скъп пример на другите. Това обаче може да бъде проблематичен начин на мислене, ако вярваме, че начинът, по който се държим, трябва да бъде стандартът, който следват всички.

Очевидно никой не може да претендира, че живее идеален живот - така че как можем да се считаме за пример за другите, без да изпадаме в арогантност? Най-важното е да не се стремим да крием несъвършенствата си под маска на фалшиво съвършенство. Вместо това да се опитваме да постигнем онова съвършенство, което може да вдъхнови другите.

Даването на пример е особено важно в нашите домове - най-скъпото и интимно място за всеки от нас. Колко брака се провалят, защото родителите на двойката не са успели да дадат добър пример? Когато бащите се отнасят с неуважение към съпругите си, синовете им гледат и запомнят това. Когато майките се оплакват от съпрузите си, вместо да ги хвалят, дъщерите им гледат и отново запомнят всичко това. И много вероятно е тези деца някой ден да имитират както доброто, така и лошото поведение на родителите си, когато се оженят. Родителите са пример за подражание. И те трябва да бъдат пример не само с думи, а с действия!

Не обичаме да мислим как нашите думи и действия могат да повлияят на тези, които срещаме. Искаме да правим всичко, което чувстваме, че правим без последствия. Но хората, с които общувате всеки ден, не са стени. Това, което казвате и правите, не просто преминава през тях, то остава в душата и ума им. Това, което правите, засяга другите хора. Вашият избор е дали да влияете на другите положително или отрицателно.

Насърчавам ви тази седмица да помислите как вашите думи и действия влияят на другите. И най-вече действията! Какво биха казали за вас членовете на семейството, колегите и приятелите ви? Биха ли казали, че давате добър пример? Биха ли казали, че ги вдъхновявате да бъдат по-добри хора? Бъдете сигурни, че във всичко, което казвате и правите, се опитвате да влияете на другите, за да бъдат по-добри!

Бъдете добър пример!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама