Как празнуват Коледа в най-щастливата страна


Как празнуват Коледа в най-щастливата страна
Снимка: iStock/Guliver

С наближаването на Коледа празничното настроение е заразяващо. Чувате коледни песни от тук и от там, a украсите навсякъде светят в красиви цветове. Освен това всеки от нас има специални традиции и обичаи, които правят Коледата със семейството уникална. Традиции, които са специфични само за семейството, за определен град или за цялата държава.

Всяко място носи определен коледен дух. В тази статия ще ви разкажем за интересните коледни обичаи в Дания, която през последните години е класирана за най-щастливата страна в света. Датската Коледа може да бъде характеризирана с лампички, много подаръци, още повече алкохол и храна, и много уют.

Адвент календарите

От началото на декември до Коледа родителите нямат никакъв проблем да събудят децата, тъй като те с нетърпение стават сутрин. Всеки ден децата получават малко символично подаръче, което е красиво опаковано и поставено в голям чорап, закачен на стената – най-често лакомство. С цялата захар, която децата поглъщат всеки ден, енергията и нетърпението ескалират преди самите празници. В Дания може да намерите адвент календар под интересни форми - като например телевизионни програми, които са всеки ден и отброяват дните до Коледа чрез показването на определени филми, или пък свещ, на която са изписани дните до Коледа.

Коледният обяд

Това плашещо за някои социално събитие подготвя хората за официалната коледна вечеря. Често на обяда се събира голяма част от семейството и се провежда на 25 или 26 декември. Почти всички работни места също организират коледен обяд (или по-скоро парти), на което задължително има много месо и аквавит (традиционен твърд алкохол за скандинавските страни). Аквавит е наистина странен алкохол, направен от картофи, често овкусен с копър или кимион. На тези партита човек може да усети групов натиск да пие и да не изостава от съмишлениците си. Естествено, бирата също е изобилна.

По отношение на месото, свинското е естественият избор на всяка трапеза, включително и на фирмената (все пак в Дания има повече прасета, отколкото хора). Можете да намерите наденички, печено месо и кюфтенца, от които задължително се яде по много.

Малката Коледа

По-скромният вариант на Коледа се отбелязва на 23 декември вечерта. Семействата се събират на вечеря, хапват оризов пудинг и пият сладка безалкохолна бира. Останалото от оризовия пудинг се запазва за следващия ден, на който с него приготвят друг десерт с череши и нарязани бадеми. В някоя от порциите е скрит цял бадем и който го намери, получава подарък. Това прави поглъщането на десерта много внимателно занимание, което изисква ровене и дълго взиране. След това семействата оставят на покрива купичка оризов пудинг, за да могат елфите да си хапнат. На следващия ден, естествено, купичката е абсолютно празна и децата са щастливи, че съществуването на елфите е потвърдено.

Бавни танци около елхата

Членовете на семейството се хващат за ръце и се въртят в кръг около елхата, докато се опитват да изпеят някоя коледна песничка. Тази интимна семейна традиция може да изглежда доста куриозна, особено ако на елхата има истински свещички. Не е никак лесно да се въртиш около потенциален пожар, хванал семейството си за ръце, докато пееш коледни песни.

Ритуалът по отваряне на подаръци

Можете да наречете отварянето на подаръци в Дания ритуал или сеанс. Той включва внимателно разопаковане на един подарък, след което получателят трябва да покаже колко е благодарен и как това е единственото нещо, което е липсвало в живота му, но сега го има и той е пълноценен човек. Става трудно, ако получите вълнени чорапи или коледен пуловер с еленчета. Но нямате избор – трябва да покажете, че не можете да живеете без тези неща. Ако семейството е голямо, представете си колко време и театралност отнема това всеки да отваря подаръците си един по един и да отделя времето да бъде много благодарен за всеки чифт чорапи.

За завършване на вечерта

В някои семейства коледната вечер завършва със състезание – всеки член на семейството трябва да посочи коя свещичка на елхата ще изгори последна. Този, който познае, получава чест и признание. След това е време за новогодишните празненства!

Статията е написана от Катерина Николова, която учи в Дания и се опитва да изпита колкото се може повече култури.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама