Каква е разликата между лютеница и айвар


Каква е разликата между лютеница и айвар
Снимка: iStock

Надали има българин, който да не обича лютеница. Все пак, всички помним вкуса от едно на време на резен топъл хляб, намазан обилно с лютеницата на баба и поръсен със сирене. В търговската мрежа може да се намери наистина огромно разнообразие от различни бурканчета, запечатали вкуса на родната лютеница. Редом до тях се подвизават и бурканчетата с айвар. Каква обаче е разликата между двете?

Айварът традиционно е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки. В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани, но разликата идва оттам, че не се използват червени домати или доматено пюре. Освен това, самата консистенция е по-гъста от познатата ти едросмляна лютеница. Айварът е популярен и в Македония.

Съществуват и доста варианти, в които освен чушки и домати, основен компонент е патладжанът. Е, в тези случаи, крайният резултат е кьополу. Ето и как да си направите лютеница и айвар:

3 РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА

Класическа лютеница

Необходими продукти:

 3 кг червени чушки

 3 кг домати

 200 мл олио

 150 гр захар

 200 мл винен оцет

 60 гр сол

Начин на приготвяне:

 Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Доматите се обелват, смилат се и се варят, докато се сгъстят. Прибавят се смлените чушки, олиото, захарта, оцетът и солта и се варят, докато останат на мазнина. Лютеницата се сипва в буркани, които се затварят хубаво с капачки и се стерилизират 10 минути.

Айвар

2 кг червени чушки

3 люти червени чушки

3 патладжана

100 мл олио

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сладките чушки, лютите чушки и патладжаните се изпичат. След това се задушават в съд с капак или в плик. Слагат се в цедка и се оставят за около час, да се отцедят от тъмния сок. Обелват се, почистват се от семките и се накълцват.

Олиото се загрява в подходящ дълбок съд и накълцаните зеленчуци се готвят на слаб огън, докато сместа се сгъсти, след което се посолява на вкус.

Разпределя се в стерилизирани буркани, които се затварят и се оставят да се охладят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама