Като едно време: 3 любими рецепти за домашна лютеница


Като едно време: 3 любими рецепти за домашна лютеница
Снимка: iStock

Ако има нещо, което българинът със сигурност обича, това е домашна лютеница. В сезона на правенето на зимнината ви предлагаме 3 изпитани рецепти, с които ще съхраните лятото в буркани.

Традиционна лютеница

Необходими продукти:

8 кг червени чушки

5 кг патладжани

3 кг домати

1 л олио

сол и захар на вкус

Начин на приготвяне:

Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Патладжаните се изпичат, обелват се и се смилат. Доматите също се смилат. Сместват се чушките, патладжаните и доматите, след което се варят, докато се сгъстят. Тогава се прибавят олиото, захарта, солта и се варят, докато останат на мазнина.

Готовата лютеница се сипва в буркани, които се затварят с капачки. Може да се стерилизират 15 минути във вряла вода. Съхраняват се на хладно.

Лютеница без патладжани

Необходими продукти:

3 кг червени чушки

3 кг домати

200 мл олио

150 гр захар

200 мл винен оцет

60 гр сол

Начин на приготвяне:

Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Доматите се обелват, смилат се и се варят, докато се сгъстят. Прибавят се смлените чушки, олиото, захарта, оцетът и солта и се варят, докато останат на мазнина. Лютеницата се сипва в буркани, които се затварят хубаво с капачки и се стерилизират 10 минути.

Лютеница с картофи

Необходими продукти:

4 кг червени чушки

5 кг домати

1,5 кг сварени и пресовани картофи

1 кг моркови

600 гр лук

2 глави чесън

800 гр сол

1,5 л олио

Начин на приготвяне:

Чушките се изчистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Доматите се обелват и се смилат. Морковите се сваряват и се пресоват. Лукът и чесънът се смилат през машинка за месо. Сместват се с картофите и се варят. Прибавят се солта и олиото и се варят, докато останат на мазнина. Горещата смес се налива в буркани, затварят се с капачки и се съхраняват на хладно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама