Каква е разликата между праскови и нектарини


Каква е разликата между праскови и нектарини
Снимка: iStock

Зрелите, сочни праскови и нектарини са емблематични за лятото като плажните кърпи и студените коктейли. Тези два костилкови плода изглеждат и имат сходен вкус, така че каква е разликата?

Праскови vs. Нектарини

И прасковите, и нектарините са костилкови плодове. Често срещано погрешно схващане е, че нектарината е кръстоска между праскова и слива, но това не е вярно. Нектарините са естествена мутация на прасковите. Двата плода са генетично идентични, с изключение на един ген, който прави кожата на нектарините гладка, за разлика от мъхестата кожа на прасковите.

Вижте още: С това лекарство доматите ще станат по-вкусни, сочни и зрели за дни

Сезон

Прасковите и нектарините достигат пикова зрялост през юли и август. Може да ги намерите налични по-рано през лятото, а понякога дори и извън сезона, когато най-вероятно идват от Южна Америка.

Размер

Когато седят една до друга, прасковите и нектарините може да изглеждат сравними по размер. Но нектарините обикновено са по-малки от прасковите.

Аромат

Нектарините имат по-високо съдържание на захар, но и повече киселинност, което ги прави малко по-остри от сочните и сладки праскови.

Вижте още: 7 плода, които няма да повишат кръвната ви захар

Текстура

Прасковите, разбира се, имат мъхеста кожа, докато нектарините имат гладка. В сравнение с прасковите, нектарините са малко по-твърди и се съхраняват по-добре. Освен това, са по-подходящи за пайове и сладкиши, тъй като нямат толкова водно съдържание.

Хранителни вещества

Нектарините имат два пъти повече витамин А от прасковите и малко повече витамин С.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама