Каква е разликата между различните видове уиски


Каква е разликата между различните видове уиски
Снимка: iStock

Свикнали сме, че по Коледа се пие повече червено вино и ракия, а на Нова година – шампанско и малцови напитки. Но каква е разликата между различните видове уиски, бърбъна и скоча? Повечето хора знаят, че едните идват от САЩ, а другите от Шотландия и Ирландия и с това се изчерпва познанието. Но мнозина започват да търсят все повече информация, да експериментират с различни вкусове и като цяло да вдигат нивото на преживяване над стандартното „да пийнем по чашка”. Ясно е, че всички тези питиета са кехлибарени, силно алкохолни и вървят с лед. Ето обаче какво ги дели.

10 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА УИСКИ

Ирландско уиски

По правило ирландското уиски преминава през тройна дестилация, добива се от ечемик и други зърнени култури и отлежава между 5 и 10 години. Тук характерното е, че при сушенето на ечемичния малц, от който се дестилира уискито, ирландците използват въглища вместо торф и по тази причина липсва опушеният вкус. Ирландското уиски може да се раздели по много критерии, но основно е заради суровината, тоест то може да е бленд или сингъл малц.

- Сингъл малц е най-скъпото уиски, защото е направено само от малцов дестилат и то от една спиртоварна. Малцовото уиски трябва да отлежи поне 7-8 години в опушени дъбови бъчви (специално подбрани), използвани за отлежаване на шери, порто или други високоалкохолни вина.

- Бленд е съставен от малцов и зърнен дестилат. Малцовият дестилат в блендед уискито е между 20% и 60%. Това уиски отлежава до 6 години в дъбови бъчви и при бутилиране се добавя оцветител караме, за да се получи равномерен златист цвят

Бърбън

Бърбънът пък алкохолна напитка, родом от Америка, която до голяма степен прилича на уискито, но основната разлика е, че задължително 51% от зърненият микс трябва да е царевица, която предава характерната сладост. Освен това, бърбънът трябва да отлежава минимум две години в нови и обгорени отвътре бъчви от американски дъб.

Скоч

Скочът се счита за „бащата” на всички видове уиски. За да се нарече едно уиски скоч, то трябва да отговаря на редица изисквания - да е произведено в Шотландия от малц, да отлежава в Шотландия в дъбови бъчви за поне три години и да не се добавя нищо друго, освен вода и карамел за цвят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама