Каква е разликата между супа и чорба?


Каква е разликата между супа и чорба?
Снимка: Istock

Ах, каква ли би била една студена зима без купичка топла супа, която да сгрее небцето... Или пък шкембе чорба, споделена с близки приятели след весела вечер. Всъщност, чорбата и супата толкова много си приличат и по дефиниция, и по съставки, и по начин на приготвяне и консумация, че се чудим - те едно и също ястие ли са? И ако не, то каква е разликата?

Наименованието на супата идва от френски език – soupe. По дефиниция това е ястие с преобладаваща течна част, при което за основа служат бульони, мляко – прясно или кисело, плодови, зеленчукови и зърнени отвари, зелев сок.

Вижте още: Сешоар или сушоар - как се пише правилно?

Има и супи, които не се варят – супите с разредено кисело мляко и зелев сок – студените супи. Да, тараторът всъщност е супа. Към някои супи се добавят запръжка или застройка, а най-общо супите биват: зеленчукова, месна, рибна, студена, гъбена и крем-супа.

Чорбата е традиционно ястие за кухнята на балканските народи. Тя е подобна на супата по дефиниция е вид ястие, приготвено чрез термична обработка на месо, зеленчуци, риба и др., но името ѝ произхожда от персийски език, като в България се счита за привнесена от тюркски език. 

Вижте още: Ето как да дезинфекцирате дъската за рязане

Ключовата разлика между супа и чорба се състои в една стъпка, която готвачите предприемат, преди да свалят чорбата от котлона – запържват я с мазнина, червен пипер и брашно за сгъстяване и овкусяване няколко минути, преди да е готова. Именно този подход и тази стъпка в края на приготвянето е ключовата разлика между двете ястия.

На Балканите се прави разлика между двете ястия, макар да има села, в които чорба и супа се използват като синоними и с тях се означава едно и също ястие. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама