Какво цвете сте според месеца си на раждане


Какво цвете сте според месеца си на раждане
Снимка: iStock

Mного древни култури са вярвали, че определени камъни, цветове и цветя имат специално значение и сила. Например всеки месец се свързва с определено цвете, което представлява качества, за които се смята, че отразяват личностните характеристики на човека, роден в същия месец. Ето какво цвете сте според месеца си на раждане.

Вижте още: 3 красиви есенни цветя, които да засадите сега (СНИМКИ)

Януари - Карамфил

Карамфилът е известен с нежната си красота и фин аромат. Това цвете може да бъде в широка гама от цветове, включително розово, червено, бяло, жълто и дори лилаво. Венчелистчетата пленяват с уникална текстура, която допринася за очарованието им.

В древни времена се е смятало, че това цвете има лечебни свойства и се е използвало като лекарство за различни заболявания като треска или възпаление. То се свързва и с любовта и възхищението, така че е идеален подарък за любим човек.

Февруари - Виолетка

Виолетката е малко, деликатно цвете, което цъфти в нюанси на лилаво, синьо и бяло. Венчелистчетата му се разпространяват от центъра, създавайки "сложен дизайн". То расте ниско до земята със сърцевидни листа, което го прави идеално за градината. Виолетките са известни със сладкия си аромат, който може да варира от лек до силен в зависимост от сорта. За човека, роден през февруари, виолетката символизира лоялност и достъпност. 

Март - Нарцис 

Нарцисите обикновено цъфтят през ранните пролетни месеци и са украсени с яркожълти венчелистчета и деликатен тръбест център. Нарцисът е известен с това, че символизира прераждането и новото начало. Що се отнася до миризмата, тя не е особено силна, въпреки че по-новите сортове имат сладък аромат. Въпреки това мнозина смятат, че той има фин, но сладък аромат, който може да бъде доста приятен, ако се приближите до него.

Що се отнася до времето на цъфтеж, нарцисите обикновено започват да се появяват в градините и полетата от средата на март до април, в зависимост от климатичната зона. Те виреят най-добре във влажни почвени условия с повече излагане на слънчева светлина.

Април - Маргарита

Маргаритките имат по-обикновен вид с яркожълтия си център, заобиколен от бели венчелистчета. Въпреки това те също се предлагат в различни цветове, като розово или червено, в зависимост от вида. Белите най-често се свързват с невинността и чистотата, но те могат да символизират и ново начало и лоялност.

Май - Глог

Глогът е малко дърво или храст, който дава нежни бели или розови цветове в края на пролетта. По отношение на символиката глогът представлява надежда и щастие, както и защита от зли духове, но също така излъчва оптимизъм и защита. Глогът излъчва цитрусова свежест, примесена с флорални тонове.

Вижте още: Перфектното моминско парти според зодията

Юни - Роза

Розата е класическо цвете, което от векове се използва като символ на любовта, възхищението и красотата. То се среща в различни цветове, като червено, розово, жълто или бяло. Външният вид на розата варира в зависимост от вида. Някои рози имат големи венчелистчета, докато други са с по-малки. Едно нещо, което е общо за всички видове, е сладкият аромат, който може да варира от слаб до силен.

За родените през юни има специално значение, което отразява чертите на характера им. Розите олицетворяват любовта и страстта.

Юли - Водна лилия

Водните лилии са водни растения с големи, ярки цветове, които плуват на повърхността на спокойна вода. Те се предлагат в различни цветове, включително бяло, розово, жълто и червено, а някои сортове показват деликатни шарки на венчелистчетата. Водната лилия символизира искреността на сърцето, което го прави идеален подарък за сватби или годишнини. 

Август - Гладиола и Мак

Цветето гладиола се характеризира с високо и тънко стъбло с няколко цвята, подредени в редици. То се предлага в различни цветове, включително розово, червено, жълто, оранжево, бяло и лилаво. Значението на гладиолата варира в зависимост от цвета, който носи. Например розовият цвят олицетворява любовта и влюбеността, докато белият - невинността. Обикновено цъфти от края на лятото до началото на есенните месеци, това издръжливо растение изисква слънчева светлина, за да оцелее.

Септември - Декоративна слива

Декоративната слива има омагьосващ външен вид с тръбести венчелистчета, които са в нюанси на синьо, лилаво, розово, бяло и червено. Това цвете е известно с нежната си красота и символизира любовта, привързаността, смъртността, подмладяването и прераждането. Смята се, че то олицетворява и несподелената любов или дори спомени от миналото. Обикновено цъфти от края на лятото до началото на есента, когато повечето други растения започват да увяхват. 

Октомври - Невен

Цветовете на невена принадлежат към рода Tagetes, който включва около 56 вида растения, произхождащи от Америка. Тези ярки и жизнерадостни цветя са известни с яркия си цвят и уникалния си аромат, който варира в зависимост от вида. Цветето, което отговаря на месеца на раждането ви, обикновено цъфти в края на пролетта или началото на лятото, въпреки че някои сортове могат да цъфтят през цялата година.

То е известно с ярко оцветените си венчелистчета, вариращи от жълто, оранжево и червено до кестеняво. Листата на невена обикновено са тъмнозелени и леко окосмени. За хората, родени през октомври, невенът има специално значение, защото олицетворява любовта и страстта. В много култури по света тези цветя се свързват с празненства и радостни поводи, като сватби и фестивали.

Освен символичното си значение невенът има и няколко практически приложения. Острият му аромат отблъсква насекоми като комари и други вредители, които могат да навредят на реколтата. Екстракти от някои видове невен се използват в медицината заради противовъзпалителните им свойства.

Ноември - Хризантема

Хризантемите са красиви цветя, които цъфтят в разнообразни цветове - от бяло и жълто до червено и лилаво. Те имат уникален външен вид, с много малки венчелистчета, групирани в кръгла форма. За хората, родени през ноември, хризантемата има специално значение, което варира в зависимост от културата и контекста, но обикновено представлява оптимизъм, радост, дълголетие и щастие.

Що се отнася до аромата, хризантемите нямат прекалено силно ухание, а излъчват фин сладък аромат, на който можете да се насладите, когато се приближите до тях. Тези цветя обикновено цъфтят от края на лятото до есента, което ги прави идеални за есенни аранжировки. Някои сортове обаче, като корейската хризантема, могат да цъфтят дори през зимните месеци.

Декември - Имел

Имелът се характеризира с ясно изразени зелени листа и яркочервени плодове, които често се свързват с празничния сезон. Той изглежда празнично и сякаш излъчва радост, вероятно заради зимните празници, което го прави популярен декоративен избор по време на Коледа.

Имелът символизира сила и защита. Това може да се отдаде на характеристиките на растението, тъй като то успява да оцелее дори при безмилостните зимни условия. Той служи за напомняне на хората, родени през този месец - да не се предават и да не се отказват, когато настъпят несгоди. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама