6 причини листата на мушкатото да пожълтяват и какво да направите


6 причини листата на мушкатото да пожълтяват и какво да направите
Снимка: iStock

Ако забележите, че листата на вашето мушкато са започнали да пожълтяват, то ви алармира, че има проблем и трябва да вземете мерки. Ето и шестте най-често срещани причини това да се случва с вашето цвете:

1. Преполиване

Пожълтяването на листата на издръжливото мушкато е знак за твърде много вода. Това цвете всъщност се нуждае от поливане само когато горният слой на почвата е сух на пипане. За да предотвратите преполиване, го засадете в добре дренирана градинска почва или в саксии с големи дренажни отвори.

2. Продължителна липса на вода

Мушкатото е устойчиво на суша, затова пожълтяването на листата се среща само при по-продължителни сухи периоди. Краищата на листата пожълтяват първо. Поливайте цветето, когато горният слой на почвата е сух, правете го бавно и дълбоко, така че водата да достигне до цялата коренова система.

Вижте още: 5 неща, които трябва да направите с цветята си, за да издържат без поливане 2 седмици

3. Липса на слънчева светлина

Повечето видове мушкато се нуждаят от пряко слънце до частична сянка. В горещ климат прякото слънце сутрин и частичната сянка следобед осигуряват най-добри условия. На място с твърде много сянка листата пожълтяват.

4. Студено време

Мушкатото е многогодишно растение и когато наближи периодът на покой през есента, листата му пожълтяват, което е част от естествения му жизнен цикъл. През пролетта, след като се появят нови листа, късните застудявания също могат да причинят обезцветяване на листата, особено при продължително хладно и влажно време. Когато стане по-топло, жълтите листа скоро ще се заменят с нови.

Вижте още: Поливане в жегата - ето какво трябва да знае всеки градинар

5. Липса на хранителни вещества

Слагайте балансирана тор с бавно освобождаване веднъж годишно в началото на вегетационния период през пролетта. Пожълтяването на листата може да е сигнал за дефицит на микроелементи, преди всичко магнезий, който играе решаваща роля във фотосинтезата и е отговорен за зеления пигмент на листата. Други микроелементи, които могат да причинят пожълтяване на листата, са дефицит на сяра, цинк и желязо. Ако листата останат обезцветени, направете тест на почвата, преди да добавите по-концентрирана форма на магнезий.

6. Болест

Пожълтяването на листата е възможно да бъде предизвикано от бактериална инфекция. За да се справите с болестта е важно да предприемете следните стъпки:

1. Премахнете засегнатите части

Ако забележите засегнати листа или стъбла, ги отстранете и изхвърлете.

2. Изолирайте растението

Ако имате повече от едно мушкато, изолирайте засегнатото цвете от останалите, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Вижте още: 8 невероятни употреби на оцета в градината

3. Поддържайте добра хигиена

Работете с чисти ръце и инструменти, за да не разнасяте бактериите.

4. Поддържайте добро дренажност

Уверете се, че саксиите имат добър дренаж и не се задържа излишна влага, което може да спомогне за разпространението на бактериите.

5. Използвайте препарати

В някои случаи може да се наложи използването на препарати, предлагащи се в цветарските магазини. Винаги следвайте указанията и предпазните мерки на продукта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама