6 причини листата на мушкатото да пожълтяват и какво да направите


6 причини листата на мушкатото да пожълтяват и какво да направите
Снимка: iStock

Ако забележите, че листата на вашето мушкато са започнали да пожълтяват, то ви алармира, че има проблем и трябва да вземете мерки. Ето и шестте най-често срещани причини това да се случва с вашето цвете:

1. Преполиване

Пожълтяването на листата на издръжливото мушкато е знак за твърде много вода. Това цвете всъщност се нуждае от поливане само когато горният слой на почвата е сух на пипане. За да предотвратите преполиване, го засадете в добре дренирана градинска почва или в саксии с големи дренажни отвори.

2. Продължителна липса на вода

Мушкатото е устойчиво на суша, затова пожълтяването на листата се среща само при по-продължителни сухи периоди. Краищата на листата пожълтяват първо. Поливайте цветето, когато горният слой на почвата е сух, правете го бавно и дълбоко, така че водата да достигне до цялата коренова система.

Вижте още: 5 неща, които трябва да направите с цветята си, за да издържат без поливане 2 седмици

3. Липса на слънчева светлина

Повечето видове мушкато се нуждаят от пряко слънце до частична сянка. В горещ климат прякото слънце сутрин и частичната сянка следобед осигуряват най-добри условия. На място с твърде много сянка листата пожълтяват.

4. Студено време

Мушкатото е многогодишно растение и когато наближи периодът на покой през есента, листата му пожълтяват, което е част от естествения му жизнен цикъл. През пролетта, след като се появят нови листа, късните застудявания също могат да причинят обезцветяване на листата, особено при продължително хладно и влажно време. Когато стане по-топло, жълтите листа скоро ще се заменят с нови.

Вижте още: Поливане в жегата - ето какво трябва да знае всеки градинар

5. Липса на хранителни вещества

Слагайте балансирана тор с бавно освобождаване веднъж годишно в началото на вегетационния период през пролетта. Пожълтяването на листата може да е сигнал за дефицит на микроелементи, преди всичко магнезий, който играе решаваща роля във фотосинтезата и е отговорен за зеления пигмент на листата. Други микроелементи, които могат да причинят пожълтяване на листата, са дефицит на сяра, цинк и желязо. Ако листата останат обезцветени, направете тест на почвата, преди да добавите по-концентрирана форма на магнезий.

6. Болест

Пожълтяването на листата е възможно да бъде предизвикано от бактериална инфекция. За да се справите с болестта е важно да предприемете следните стъпки:

1. Премахнете засегнатите части

Ако забележите засегнати листа или стъбла, ги отстранете и изхвърлете.

2. Изолирайте растението

Ако имате повече от едно мушкато, изолирайте засегнатото цвете от останалите, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Вижте още: 8 невероятни употреби на оцета в градината

3. Поддържайте добра хигиена

Работете с чисти ръце и инструменти, за да не разнасяте бактериите.

4. Поддържайте добро дренажност

Уверете се, че саксиите имат добър дренаж и не се задържа излишна влага, което може да спомогне за разпространението на бактериите.

5. Използвайте препарати

В някои случаи може да се наложи използването на препарати, предлагащи се в цветарските магазини. Винаги следвайте указанията и предпазните мерки на продукта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама