Какво се случва с тялото ви, ако НЕ ядете достатъчно зеленчуци


Какво се случва с тялото ви, ако НЕ ядете достатъчно зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

Липсата на зеленчуци в ежедневното ви хранене може да доведе до затруднения на работата на червата, липса на чувство за ситост след хранене и дефицит на основни хранителни вещества. Балансираната диета е много важна за правилното функциониране на мозъка и недостатъчният прием на плодове и зеленчуци е пряко свързан с развитието на депресия. Ето защо, ако наблягате на тестените и преработените храни, няма да приемете достатъчно витамини, необходими за правилната работа на мозъка.

КАКВО ОЩЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ЛЕЩАТА?

Зеленчуците и плодовете са и най-важният източник на водоразтворими фибри и комплексни въглехидрати. Без тях никога няма да се почувствате напълно сити и това обикновено е причината за преяждане. А липсата на достатъчно качествени фибри, от друга страна, може да ви причини резки спадове на кръвната захар и от това да огладнеете скоро след храна.

Фибрите са и много важен фактор за правилното функциониране на храносмилането и отсъствието им може да наруши нормалната работа на червата ви. А липсата на зеленчуци в храненето ни лишава и от много хранителни вещества и витамини, чийто дефицит не може да бъде компенсиран с нищо. Сред тях са витамините А, С, Е, както и магнезий, цинк, фосфор и фолиева киселина, които много трудно се набавят от други източници.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама