Какво символизират различните цветове на великденските яйца


Какво символизират различните цветове на великденските яйца
Снимка: iStock/Guliver

Когато великденският сезон настъпи и дойде време за украса, всички са привлечени от красивите пастелни тонове - нежно розово, свежо зелено и спокойно люляково. Според „Енциклопедия Британика“ цветовата последователност, която християнското общество следва днес, е установена за първи път през 1198 г., когато папа Инокентий III написва трактата „Мистерията на свещения олтар“. В записките си папата основава цветната символика на интерпретациите от Песента на Соломон в Стария завет, като бялото символизира чистота, а червеното - мъченичество. Днес тези асоциации звучат вярно в религиозните деноминации по целия свят. Ето и какво символизират останалите цветове на различните яйца.

Бял

Според символиката това е нюансът на невинността, чистотата и Божията слава. Застелете масата с бяла покривка, салфетки, зайчета и оставете поне 2-3 яйца бели.

Червен

Този цвят символизира страстта, жертвата и мъченичеството. Ако този цвят резонира с вас, боядисването на естествени кафяви яйца в червено ще създаде разкошен, наситен нюанс на алено. Тези яйца могат да бъдат подредени върху лозов венец, поставени в кошница или подредени като централна част на масата.

3 ТРИКА ЗА БОЯДИСВАНЕ НА КАФЯВИ ЯЙЦА

Лилаво

Лилавото символизира покаяние, смирение и скръб за страданието на Исус в контекста на празника. Ето защо често виждате този цвят по време на великденските пости - период на жертвоприношение, който също бележи предстоящото възкресение на Господ.

Розово

Този лек, сладък нюанс символизира изобилна радост и любов. И честно казано, как да не изпитате радост, когато гледате красиви великденски яйца в този нюанс?

Зелено

Зеленото е цветът на надеждата и вечния живот. А около Великден прераждането е навсякъде около нас – листата на дърветата поникват, цветята избуяват с пълна сила и животните се пробуждат.

Жълто или златисто

Подобно на блестящите лъчи на слънцето, тези великденски цветове са символ на чистата радост. Никога не можете да сбъркате с малко жълто за цвят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама