Кой празнува имен ден днес, 20 юли


Кой празнува имен ден днес, 20 юли
Снимка: iStock/Guliver

Българската православна църква днес почита паметта на Свети пророк Илия. На този ден имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Древно предание, което се предава от поколение на поколение, разказва, че когато юнаците си поделяли небето, на Свети Илия се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина и небето във височина. Затова той ходел по небето, събирал тъмните облаци и мъглите и ги заключвал в Черното море. Всички вярвали, че именно от Свети Илия зависело дали хората ще се радват на хубаво време през лятото и обилна реколта през есента. Ако той бил ядосан, пращал на земята градушки и силни гръмотевици, които били истински унищожавали ниви, градини и лозя.

КАКВА КАРМА СЕ КРИЕ В ДАТАТА ВИ НА РАЖДАНЕ

Кои са традициите и обичаите, които се спазват на този ден?

Една от най-старите традиции е, да не се работи на Илинден. В чест на светеца, жените пекат питки, които раздават в църква или параклис, носещи името на Св. Илия. Мъжете правят курбан - стар петел, кокошка или агне.

На празника по-възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Илинден е един от най-обичаните летни празници по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама