Лятно слънцестоене на 21 юни - какво трябва и какво не трябва да се прави на този ден


Лятно слънцестоене на 21 юни - какво трябва и какво не трябва да се прави на този ден
Снимка: iStock

Лятното слънцестоене на 21 юни 2022 г. носи специална енергия, която според астролозите се засилва от влиянието на знаците Рак и Лъв. За да привлечете щастието в живота си, трябва да се придържате към определени правила и да не нарушавате някои забрани.

Какво представлява лятното слънцестоене?

Земята е постоянно в движение - тя се върти в орбита около Слънцето и около себе си. Благодарение на ротационното движение, което продължава 24 часа, имаме дни и нощи. Думата "слънцестоене" е с латински произход и означава "неподвижно слънце".

Лятното слънцестоене бележи деня, в който слънцето грее най-високо в едно от полукълба и така бележи най-дългият ден и най-кратката нощ в годината. Слънцестоенето се отбелязва два пъти годишно - лятно 20-21 юни и зимно 21-22 декември. През 2022 г. лятното слънцестоене се пада на 21 юни в 12:13 часа българско време.

Жените с тези имена са най-големите късметлийки

Египтяните смятали лятното слънцестоене за начало на нова година, което приблизително съвпадало с изгрева на звездата Сириус и идването на наводненията на Нил. Всъщност големите пирамиди са построени по такъв начин, че когато застанем при Сфинкса, слънцето се намира точно между двете пирамиди в деня на слънцестоенето.

В наши дни на този ден все още се провеждат много тържества, като огньовете на Сан Хуан в Испания, фестивалът Ансара в Северна Африка, церемонията за навършване на пълнолетие в Швеция или честването на Чичен Ица в Юкатан.

Традиции на лятното слънцестоене:

Денят на лятното слънцестоене във вярванията на нашите предци е имал особена сила. За да привлечете просперитет и късмет, е необходимо да спазвате някои правила.

21 юни е благоприятен ден за творчество, търсене на себе си и оценка на силните страни. Астролозите вярват, че в този ден можете да получите намек от висшите сили, които ще ви помогнат да видите пътя си в живота. Слънцето дава на хората сила и енергия, което е от полза реализиране на плановете за бъдещето. Особено внимание трябва да се обърне на интуицията си, тя няма да ви подведе на 21 юни.

Умереното гладуване удължава живота

Металът, който символизира Слънцето, е златото. Затова в деня на слънцестоенето е било обичайно да се носят златни бижута. Специална сила имат и някои камъни като гранат, кехлибар, рубин и цитрин. За да се заредят с енергията на слънцето, те трябва да се поставят на място, което първо ще бъде осветено от лъчите на утринното слънце

Пълната маса на този ден символизира изобилие, а ако в дома ви има гости, те ще се внесат енергията на богатството и доброто.

Табута и забрани в деня на лятното слънцестоене:

Предците ни са вярвали, че Слънцето може не само да донесе топлина и изобилие в нашия свят, но и да ни накаже непокорството. За да предпазите себе си и къщата от зли духове, трябваше да сложите клонка коприва на прозореца от външната страна и завържете бял конец на вратата.

Слънцето винаги е символизирало живота и ако пренебрегнете тази забрана, можете да донесете неприятности на дома си. На този ден не се ходи на гробището. Поради същата причина не трябва да се носят тъмни дрехи, а само такива в светли и ярки цветове.

Нашите предци са вярвали, че на 21 юни не е добре да се започват конфликти и човек да се ядосва.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама