Любопитни факти за кралица Елизабет II


Любопитни факти за кралица Елизабет II
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралица Елизабет е държавен глава на Великобритания, Северна Ирландия и на още 15 страни от Общността на нациите, включително Австралия, Нова Зеландия и Канада. Става кралица на 6 февруари 1952 година и остава на трона до днес. Тя е кралица Елизабет II.

За нея се говори много, но ще се учудите колко много не знаете за нея след като прочетете тези любопитни факти.

Военната служба на Елизабет II

По време на Втората световна война, през 1945 година, когато Елизабет навършва 18 години, се записва в женското подразделение на Териториалната армия. Тя е единственият жив монарх, който участва във войната срещу Хитлер. По време на службата си Елизабет шофира военен камион и дори се обучава за механик.

Прякорите на Кралицата

Елизабет II има два много интересни прякора, с които към нея се обръщат само най-близките ѝ хора. Чували ли сте за тях?

Когато била дете, не можела да произнесе правилно името си и така се появил първият ѝ прякор – Лилибет. Принц Филип нарича жена си "cabbage", което в превод означава зелка. Така и не става ясно обаче, каква е историята за това симпатично обръщение.

Нейно Величество празнува два официални рождени дни

Кралица Елизабет II е родена на 21 април 1926 година. Тя обаче има и втори официален рожден ден, който празнува през втората събота на юни. Идеята за двойните рождени дни на монарсите идва още през 1748 година, а причината е климата във Великобритания. Крал Джордж II е роден на 9 ноември, но поради лошото време не успява да отбележи празника си подобаващо. Така се появява традицията, всеки монарх да има право на втори рожден ден.

Няма нужда от документи

Името на Кралицата стои зад всички издадени паспорти във Великобритания. Тя самата няма нужда от документи, за да пътува. Останалите членове на кралското семейство обаче нямат тази привилегия.

Любимите животни на Кралицата

Нейно Величество обожава кучета и е имала повече от 30 кучета. Всички те са от породата корги, към която Елизабет II е много привързана. Освен това, през годините често са ѝ подарявали различни екзотични животни като слон, крокодил, кенгуру и ягуар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама