Любопитно: Хората, които могат да пазят тайна, са по-щастливи


Любопитно: Хората, които могат да пазят тайна, са по-щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек неведнъж е изпадал през изпитанието да пази тайна, било тя чужда или собствена. Въпреки че отрицателните тайни са много по-често срещани от положителните, някои от най-радостните събития в живота започват като тайни, включително тайни предложения за брак, бременности, изненадващи подаръци и вълнуващи новини. Но според ново изследване запазването на тайни - поне за известно време - всъщност може е полезно за здравето, съобщава Мейлонлайн.

Екип от Колумбийския университет е набрал повече от 2500 души, които да участват в проучването, включващо серия от експерименти.

Вижте още: Това е тайната на опитните домакини за бели като сняг фуги

В единия от тях на участниците бил показан списък с близо 40 често срещани вида добри новини, включващи неща като спестяване на пари, купуване на подарък за себе си или намаляване на дълг. Те посочили кои добри новини имат в момента и кои са запазили в тайна.

Някои от тях били помолени да размишляват върху добрите новини, които са държали в тайна, докато други разсъждавали върху добрите новини, които не са били тайна. След това участниците оценили колко зареждащо ги е накарала новината да се почувстват и дали възнамеряват да споделят новината с някой друг.

Екипът открил, че хората са имали средно по 14-15 добри новини, но са държали в тайна пет или шест.

Участниците, които са размишлявали върху своите положителни тайни, са съобщили, че се чувстват по-енергични от участниците, които са мислили за своите добри новини, които обаче не са били тайни.

Тези, които са съобщили, че възнамеряват да споделят новините си с други хора, също са казали, че се чувстват по-енергични и бодри.

В друг експеримент участниците били помолени да изберат добра новина, която е най-вероятно да им се случи в близко бъдеще.

На едната група било казано да си представи, че пазят в тайна добрата си новина, докато не я съобщят на партньора си по-късно през деня. Останалите си представили, че в момента не могат да се свържат с партньора си и затова не могат да му я съобщят до по-късно през деня.

Хората, които си представят, че „искат“ да задържат в тайна информацията, за да направят разкритието изненадващо, били по-енергични, отколкото когато не могат да разкрият информацията поради външни фактори.

Научният ръководител на изследването д-р Майкъл Слепиан обясни: „Десетилетия наред изследвания на тайните показват, че те са вредни за нашето благополучие, но това визира само пазенето на тайни, които имат отрицателни последици за живота ни“.

Вижте още: 5 основателни причини да пазите връзката си в тайна

Дали по своята същност секретността е вредна за нашето благосъстояние или негативните последици от нея се дължат на пазенето на негативни тайни? – задават си въпроса учените.

Анализът на друг експеримент установи, че хората пазят положителни тайни най-вече по лични причини, а не защото се чувстват принудени от външен натиск да запазят информацията в тайна. И за разлика от негативните или смущаващите тайни, положителните тайни карат хората да се чувстват по-живи, когато решат да запазят информацията за себе си.

„Хората често пазят положителни тайни за собствено удоволствие или за да направят изненадата по-вълнуваща“, казва д-р Слепиан.

Вместо да се основават на външен натиск, положителните тайни по-често се избират поради лични желания и вътрешни мотиви. Когато чувстваме, че действията ни са породени от собствените ни желания, а не от външен натиск, се чувстваме готови да поемем всичко, което ни предстои, установили учените.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама