Луната е с 40 милиона години по-стара, отколкото смятахме


Луната е с 40 милиона години по-стара, отколкото смятахме
Снимка: iStock

Учените смятат, че Луната се е образувала малко след създаването на Земята, преди приблизително 4,4 милиарда години, когато Слънчевата система е била все още млада. Предположението е, че тогава обект с размерите на Марс е ударил новосформираната и блестяща Земя и е откъснал огромен облак от отломки, който след известно време се е образувал в Луната. Според нови изследвания нашият естествен спътник е по-стар, отколкото предполагахме, с добри 40 милиона години.

Вижте още: Майка прави сапуни от кърма и ги продава онлайн

Това означава, че Луната е на най-малко 4,46 милиарда години, само на косъм по-млада от Земята, която е на 4,54 милиарда години“, каза геологът Дженика Гриър от университета в Глазгоу, предаде "Science Alert".

Експертите излязоха с нова оценка за възрастта на Луната след изучаване на малки циркониеви зърна в лунни проби от Аполо.

"Тези кристали са най-старите известни твърди тела, които са се образували след гигантски удар. И тъй като знаем колко са стари тези кристали, можем да определим хронологията на Луната", казва космохимикът Филип Хек от Чикагския университет.

Въпреки че не е напълно известно как и кога точно се е формирала Луната, наличието на някои специфични елементи силно подсказва земния произход. Следователно хипотезата за силно въздействие доминира в научната общност. Оценките за това кога се е случило досега варират и според последното проучване изглежда, че се е случило много по-рано, отколкото се смяташе първоначално.

Вижте още: Отиде си най-старото куче в света

Цирконовите кристали са отличен начин да се проследи възрастта на даден екземпляр поради необичайния им начин на формиране. А именно, тези кристали съдържат уран по време на образуването си. С течение на времето радиоактивният уран в циркона се разпада до олово с добре известна скорост. Следователно учените могат да анализират съотношението на уран към олово в кристал циркон и да определят преди колко време е бил образуван.

Експертите казват, че тези кристали са създадени след като повърхността на луната се е втвърдила и океанът от лунна магма се е охладил.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама