Отиде си най-старото куче на света (СНИМКА)


Отиде си най-старото куче на света (СНИМКА)
Снимка: iStock

Най-старото куче в света според Световните рекорди на Гинес отпразнува своя 31-ви рожден ден през май месец, но вчера е починало. 

Чистокръвният португалски мастиф (Rafeiro do Alentejo) е прекарал целия си живот в село в централна Португалия. Боби е живял 31 години и 165 дни, с което счупи рекорда, държан от 1939 г. от австралийско куче, починало на 29 години и пет месеца.

"Въпреки че надживя всяко друго куче в историята, неговите 11 478 дни никога няма да бъдат достатъчни за тези, които го обичаха“, каза Карен Бекер, ветеринарна лекарка, която се е грижила за Боби и която първа съобщи за смъртта му в социалните мрежи.

Вижте още: Остаряването всъщност ни дава голяма свобода

Той беше обявен за най-възрастното куче в света през февруари тази година. Породата на Боби, която традиционно е използвана като овчарско куче, обикновено има продължителност на живота от 12 до 14 години.

Неговият собственик Леонел Коста приписва дълголетието му на редица фактори, сред които са спокойният живот в провинцията, фактът, че никога не е бил държан на верига или на каишка, и това, че се е хранил неизменно с „човешка храна“.

По времето, когато Боби се ражда, семейството на Коста има много животни и малко пари, така че баща му, ловец, обикновено погребвал новородените кученца, вместо да ги отглежда. Боби обаче се скрил сред купчина дърва за огрев. Коста и неговите братя и сестри го открили няколко дни по-късно и го пазели в тайна, докато кученцето отвори очи.

„Знаехме, че когато той отвори очи, родителите ми няма да го погребат", разказа Коста пред Ройтерс по-рано тази година по повод рождения ден на животното. Повече от 100 души се появиха на партито за 31-вия рожден ден на Боби през май.

Преди смъртта си Боби все още обичал разходките, но авантюризмът му значително стихнал. Козината му оредяла, зрението му отслабнало и се нуждаел от повече почивка, отколкото преди, споделя стопанинът му.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама