Мента или джоджен: Каква е разликата?


Мента или джоджен: Каква е разликата?
Снимка: iStock

Какво е едно хубаво ястие без ароматни подправки? В българската кухня те са почти толкова важни, колкото и самите съставки на ястието. Всяка домакиня има свой собствен вкус, що се отнася до различните „мерудии”, но в традиционната ни кухня има определени правила за това как се подправя всяко ястие.

Джодженът, както почти всяка друга любима българска подправка, се използва пресен и сушен. Добавя се в повечето ястия с варива – боб, леща, грах, зелен фасул. Силният му аромат го прави прекрасна съставка от рибни и картофени ястия.

Ментата също е широко разпространена у нас. Съществуват общо 22 вида. Най-популярна е градинската мента, която цъфти в дребни, червено-виолетови цветчета. От нея се използват само младите листенца. Тя обаче е подходяща подправка за доста по-малко ястия от джоджена – агнешко, сирене, грах, плодови салати, супи. С нея се приготвя тонизиращ чай, както и любимия ни летен коктейл - мохито. Най-подходяща за употреба е прясната мента. Тя може да се съхранява за кратко в найлонови пликчета в хладилника. Друг вариант е да се замрази във форма за лед. Също като джоджена може да се изсуши, като се съхранява в добре затворени съдове, на сухо и тъмно място.

Макар и да имат определени сходства, джодженът и ментата имат и непреодолими различия помежду си. И двете растения са многогодишни и имат силна и ясно изразена миризма. Джодженът обаче се смята за „пиперлива” мента. Той бил първото културно растение в Европа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама