Мислите за любимия човек подобряват здравето и ни правят щастливи


Мислите за любимия човек подобряват здравето и ни правят щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Ако се чувствате зле, не бързайте да тичате към аптеката, за да вземете куп лекарства. Американски учени доказаха, че е достатъчно само да помислите за любимия си човек и ще почувствате как започва стабилизацията на много системи в организма ви.

Група изследователи от САЩ решили да проведат необичаен експеримент, който показа още по-интересни и до голяма степен неочаквани заключения. Оказва се, че много лекарства и всякакви лекарски процедури могат да се заменят от приятни мисли за любим човек.

Ако вдигнете кръвно - помислете за любимия си човек

Когато направили проучването, американски учени от университета в Аризона забелязват, че хората, които са в романтична връзка, са много по-здрави и психологически балансирани от самотни. Според авторите на изследването, присъствието на любим човек в живота ни дава на човек усещане за сигурност и стабилност, които влияят положително върху работата на всички защитни системи на тялото.

И второ, експериментите показали, че ако човек започне да мисли за любимия си в стресова ситуация, тогава психиката му се успокоява, работата на нервната система се нормализира и дори се нормализира кръвното налягане.

В проучването участват 102 доброволци. Освен това за участие в експеримента са избрани само тези двойки, чиито партньори се чувствали щастливи и са напълно доволни от връзката си.

Всички били разделени в три групи. В първата група един от партньорите е трябвало да изпълни експерименталните условия, предложени от учените в присъствието на любим човек. Участниците във втората група били тествани сами, но в процеса на изследване просто трябвало да помислят за своя любим. Третата група била помолена да обмисли планове за следващия ден. Те били сами.

Доброволците трябвало да пуснат краката си в ледена вода за точно 4 минути. По това време се измерва кръвното им налягане.

В резултат на изследването се оказа, че присъствието на любим човек наблизо позволява на субектите да преминат теста с ледена вода без особени колебания в показанията за налягане. Тоест, те практически не са изпитали последиците от стреса.

Подобни резултати показват и участниците във втората група, които, въпреки че се е наложило да преминат през експеримента сами, мислите за любимия им човек се ги накарали да се отпуснат и да се разсеят.

Това, обаче, не може да се каже за доброволците от третата група, които трудно могли да се концентрират върху изграждането на планове за четири минути, студената вода предизвикала остра реакция на организма към стресова ситуация.

Освен това учените добавят, че медицинската статистика показва, че самотните хора са много по-склонни да се депресират, отколкото хората, които са във връзка.

Затова ако се почувствате зле, просто помислете за любимия си човек и ще видите как лошото състояние ще премине!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама