Наблюдавахме красиво червено сияние в България (СНИМКИ)


Наблюдавахме красиво червено сияние в България (СНИМКИ)
Снимка: Атанас Степанов

Необичайно червеникаво сияние беше наблюдавано в няколко български града, сред които Чепеларе, Пловдив, Казанлък, Варна, Бургас, Ахтопол. То е полярно сияние, следствие от силна магнитна буря.

"Поредица от слънчеви изригвания от 3 ноември с геоефективна орбита на изстреляните потоци от частици и влиянието на голяма коронална дупка причиниха неочаквано високи скокове на стойностите на магнитното поле на Земята. Днес бяха наблюдавани още две екстремни събития на Слънцето, които обаче са с изчислени направления встрани от нашата планета и съответно ще имат по-слаб ефект. Той ще се усети ще се усети след 2-3 дни. Атмосферата ще е наелектризирана, геомагнитното поле ще е изменчиво и метеочувствителните хора ще усетят тези ефекти", предупреждават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Вижте още: 8 невероятни факта за нашата планета Земя (СНИМКИ + ВИДЕО)

За полярните сияния

Полярни сияния, известни още като аурори, се наблюдават на различни височини в атмосферата на Земята поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете основни вида аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини), пише Meteo Balkans.

1. Аурори на голяма височина

Те се намират обикновено на височини между 80 и 300 километра над повърхността на Земята. Те са предимно съставени от атоми кислород и са отговорни за зелените и червените цветове, които се виждат в аурорите. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара да излъчват светлина.

2. Аурори на ниска височина

Понякога може да се наблюдават аурори на по-ниски височини, по-близо до повърхността на Земята, обикновено до 100 километра над земята. Те често са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама