Народни поверия за 1-ви април


Народни поверия за 1-ви април
Снимка: iStock

На 1-ви април в цял свят се празнува Денят на шегата. Според някои източници, празникът възниква още през Средновековието. По това време в много европейски градове Нова година е била посрещана на 25 март, а празненствата са продължавали цяла седмица, чак до първи април. От там е и произходът на Деня на шегата. Всички, които не са празнували на 25 март, са били обект на присмиване и хумор.

В България денят е познат като "Ден на лъжата”. Традицията повелява да се пошегуваме с близки и приятели.

Вижте още: Никога не внасяйте това цвете в дома си - носи смърт

У нас има поверие, че 1-ви април се е отбелязвал още при славяните. Той е бил свързан с променливостта на априлското време. Прадедите ни наричали месец април лъжитрев или лъжко – топлите дни подлъгвали тревата да порасне, а внезапно появяващият се студ я унищожавал. Затова на на този ден славяните организирали забави с различни лъжовни игри, за да подскажат с тях на създаващия им неприятности април, че не им се нравят лъжите му.

За да има човек късмет през годината и да не го лъжат в другите дни, трябва да направи номер поне на един близък и поне някой да го излъже. Всичко това обаче трябва да се свърши до обед, защото всяка направена по-късно шега носи лош късмет на онзи, който я е направил.

Влюбените не е хубаво да сключват брак на 1 април, защото бракът няма да "работи".

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама