Народни поверия, свързани с черна котка


Народни поверия, свързани с черна котка
Снимка: iStock

От древни времена около черните котки има много мистерия и хората вярват в какви ли не поверия, свързани с косматите животинки. Поради черния цвят на тези красиви същества, много хора ги свързват с различни беди, а някои дори смятат, че са под влиянието на Сатаната и на вещици.

Поверията, свързани с черни котки, са известни и до днес. Всеки е чувал я от родители, приятели или близки: „Внимавай черна котка да не ти пресече пътя! На лош късмет е!“. Не всеки обаче вярва в тези неща. За някои хора котките са просто грациозни животни и цвета им няма никакво значение.

Ето кои са най-разпространените поверия, свързани с черните котки.

Вярвате ли, че черните котки носят лош късмет, когато минат пътя ви?  Или точно обратното - че ви носят късмет? Всъщност всичко това зависи от страната, в която живеете, защото при различните култури отношението към черните котки е напълно различно.

НЯКОЛКО ИНТЕРЕСНИ ФАКТА, СВЪРЗАНИ С ПСИХОЛОГИЯТА НА ЧОВЕК

Ако живеете в САЩ или в повечето европейски страни (включително България), тогава, когато се срещнете черна котка, това определено ще ви донесе нещастие. Или поне така вярват хората от тези държави.

Ако живеете в Англия или Япония, срещата с черната котка, обаче ще ви донесе късмет.

Ако живеете в Германия, тогава се смята, че ако черна котка пресече пътя ви отдясно, това е лош знак, но ако котката се намира от лявата ви страна, това ви гарантира много късмет.

Италианците вярват, че черната котка ще легне до умиращ човек и ще стои с него до последния му дъх.

В Китай се смята, че черната котка е предвестник на глад и бедност.

В Шотландия, ако черна котка стои на верандата ви, това се счита за знак за богатство и благополучие.

В Обединеното кралство дълго време се е смятало, че ако черна котка пресече пътя ви или влезе в дома ви, това означава, че ще имате голям късмет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама