5 популярни суеверия и истината зад техния произход


5 популярни суеверия и истината зад техния произход
Снимка: iStock

Всяка култура има своите суеверия. Подобно на някои азиатски общества, хората вярват, че метенето на пода след залез слънце носи лош късмет. Някои култури пък са били в контакт една с друга толкова дълго, че вярванията са се смесили и суеверията почти са загубили своя оригинален произход. Ето все пак откъде произлизат някои от най-популярните, които се срещат и по нашите географски ширини.

1. Ако черна котка пресече пътя ви

Черните котки са станали синоним на много призрачни истории и суеверия. Тези същества обаче се свързват с окултизма едва от тринадесети век, когато се настаняват в западната култура. Вещиците винаги са били известни с това, че почитат природата, изпитвайки дълбоко уважение към растенията и животните. Към днешна дата осиновяването на черните котки може да отнеме 10 дни повече.

Вижте още: 6 закона на кармата, които всеки трябва да знае

2. Преплетени пръсти

Този жест се използва главно за две цели: да прогони злите духове или да донесе късмет. В древни времена хората кръстосвали показалеца и средния си пръст, мислейки, че това ще извика добри духове и ще изпълни желанията им. Също така има доказателства, че ранните християни са го използвали като защита срещу Божия гняв за нарушаване на една от заповедите - „Не свидетелствай лъжливо срещу ближния си“. По това време религията е била забранена, така че всеки път, когато човек трябвало да лъже, че не е християнин, той кръстосвал пръсти зад гърба си.

3. Отваряне на чадър на закрито

Това също няма нищо общо с лошия късмет. Всъщност през осемнадесети век чадърите са правени с метални спици. И техният тромав пружинен механизъм ги правел още по-опасни на закрито.

4. Счупени огледала

Древните гърци вярвали, че отражението на хората върху повърхността на водата разкрива техните души. Но огледалата за първи път са произведени малко по-късно от римляните, които вярват, че душите им са наблюдавани от боговете чрез тези „устройства“. Ето защо чупенето на огледала се смятало за неуважение към висшите сили.

Има обаче и по-рационално обяснение за това суеверие. През седемнадесети век в Европа започват да се появяват първите фабрики за производство на огледала. Но тези луксозни парчета стъкло все още били много скъпи и само много богати хора можели да ги притежават - счупването им се смятало за наистина страшно нещастие.

5. Минаване под стълба

Целият „лош късмет“ относно това суеверие се крие в триъгълната форма, която стълбата създава сама по себе си. Много християни вярват, че тя представлява Светата Троица, съответно преминаването през този триъгълник се разглежда като нарушаване на триединството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама