Не правете равносметки, прочетете тази притча


Не правете равносметки,  прочетете тази притча
Снимка: Istock

Един ден една Лястовица се влюбила в един мъж. Спряла пред прозореца мy, пооправила си перата, огледала се в стъклото и след като се убедила, че е красива, смело с клюн… Тък… Тък… Тък… Човекът вдигнал глава към прозореца, но толкова много бил зает, че само погледнал птицата и отново продължил да се занимава с работата си. Лястовицата с трепет в сърцето поела дълбоко въздух и бързо изредила думите предварително обмислени

Вижте още: Притча за най-ценният подарък

Хей човече, аз те обичам, не ме питай защо, дълго време те наблюдавам и едва днес намерих смелост да ти го кажа. Моля те отвори прозореца и ме приеми, за да живеем заедно.

Мъжът ядосано казал, че не може да я приеме и причината била много проста - как птица може да се влюби в човек!? Лястовицата обидено навела глава, но не се отказала и след време отново кацнала пред прозореца.

равносметка

Човече, човече, разбери обичам те, отвори, приеми ме при себе си, ще ти бъда приятел, обещавам няма да ти преча, ще ти е весело с мен.- Но човекът отново не й обърнал внимание и й казал грубо:

- Имам работа, не мога с теб да се занимавам.

Минало време лястовицата отново за последно се появила на прозореца и с молещ глас казала

Виж, отвори прозореца и ме приеми, наближават студовете, аз само на топло мога да живея, ако не ме приемеш ще се наложи да отлетя по топлите места, знай ще ти е приятно с мен, заедно ще се храним, ще те веселя пък и си сам - няма да скучаеш вече." Да се споменава, че е сам не му се харесало и мъжът ядосано ревнал:

Вижте още: Най-мъдрата притча за чудесата в живота ни

- Аз съм доволен от самотния си живот и не ми трябваш, остави ме насаме.

Лястовицата си тръгнала, но след време човекът се осъзнал, взел да съжалява и си казал:

Какво направих, ех че съм без мозък, сега цяла зима ще съм сам, а пък с нея щяхме да си говорим и хубави дни щяха да бъдат.

Той много съжалявал и едновременно с това се успокоявал, че напролет отново ще се появи. След време пролетта настъпила, времето се стоплило, лястовиците пристигнали, но неговата я нямало. Чакал да се появи, но напразно. Познавал един мъдър човек и решил да сподели с него. Мъдрецът след като го изслушал вперил очи и му казал:

- Чакаш напразно, лястовиците живеят само 6 месеца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама