Невероятните тайни, които крие Антарктида


Невероятните тайни, които крие Антарктида
Снимка: Getty Images

Антарктида, петият по големина континент на Земята, е известен с пингвините си, с арктическия студ, но и с уникалните находки, скрити под милиони кубически тонове лед. Днес Антарктида е най-големият леден блок на Земята, заемащ площ от над 14 милиона квадратни километра. Скрити под леда, скалите на Антарктида разкриват динамичната история на континента.

"Антарктида е най-малко проученият континент", разказва Либи Айвс, докторант по геонауки в Университета на Уисконсин-Милуоки.

Много от скалите, открити в Антарктида, са част от Трансантарктическите планини, които достигат височина от около 4500 метра, или по-висока от Скалистите планини в Северна Америка. Огромният континент е разделен на две части: Изток и Запад. От това, което геолозите могат да съберат, Източна Антарктида е кратон, древен континентален блок от земната кора и най-горната мантия, съставена от магмени, седиментни и метаморфни скали, някои от които са на повече от 3 милиарда години. За разлика от тях, Западна Антарктида е сравнително млада и се състои предимно от вулканични скали, създадени преди около 201,3 милиона до 145 милиона години.

Гондвана има древни корени

Тя се образувала преди около 600 милиона години. Преди около 180 милиона години Гондвана - която включва части от съвременна Антарктида, Африка, Австралия, Индия и Южна Америка - започва да се разпада на континенталните фрагменти, които са ни по-познати днес.

ТОВА Е ЦВЕТЪТ НА 2022

Планинската верига Гамбурцев

На два километра под античния лед на континента лежи огромна планинската верига на име Гамбурцев. Едва наскоро напредъкът в технологията позволи на учените да видят леда, който ги изумил с дължината си от 1200 километра и върхове, на места достигащи 3000 метра.

Древна и неизвестна бактерия

През 2012 г. руски учени експериментират и пробиван трикилометрова дупка в леда. Така случайно е открито подледниково езеро, което учените по-късно наричат Восток. Във водите му, обаче, учените откриват нещо извънземно: след милиони години, в които езерото е било непокътнато, във водите му е открита странна древна бактерия, напълно непозната за днешния свят.

КАК ЧАСЪТ НА РАЖДАНЕ ВЛИЯЕ НА СЪДБАТА ВИ

Огромен астероид

Под вековните ледове на континента се крие мистериозен обект, който може да преобърне всеобщите представи за историята на Земята. През 2006 година учени от Университета в Охайо забелязват "гравитационна аномалия", използвайки телескопа "GRACE" на НАСА. Твърде вероятно е това да се окаже огромен паднал астероид, два пъти по-голям от този, образувал кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико, виновен за заличаването на динозаврите преди около 65 милиона години.

Странни човешки черепи

Експедиция се натъкнала на три удължени черепа. Откритието било пълна изненада за света на археолозите, а днес се вярва, че черепите са първите човешки останки, открити на континента. Вярвало се , че Антарктида не е била посещава от хора преди модерната ера. В по-ранни експедиции подобни черепи били намерени в Перу и Египет, което доказва, че още преди хиляди години е имало контакт между античните цивилизации на Африка, Южна Америка и Антарктида.

Водопад с кървава вода

Кървав поток от червена вода се стича от един от ледниците в Антарктида. След изследване става ясно, че огромно наличие на железен оксид във водата я оцветява в червено.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама