Невероятно: Кучетата различават отделни думи и тяхното значение


Невероятно: Кучетата различават отделни думи и тяхното значение
Снимка: Allpets.bg

Винаги сме мислели, че комуникацията с кучетата се основава най-вече на интонацията и дадената команда. Оказва се обаче, че техните комуникационни умения са доста по-напреднали. Четириногите ни приятели могат да различат своята топка от плюшената си играчка, установи проучване, цитирано от ЮПИ.

Изследване на мозъка на животните показва, че те успяват да разпознаят определени думи и тяхното значение.

Как точно се е провело проучването?

Кучетата „активират паметта си за даден обект, когато чуят името му“, казва Мариана Борош, изследовател от университета „Лоранд Йотвьош" в Будапеща, Унгария.

В проучването участват 18 кучета. На всяко едно от тях е направена електроенцефалография (ЕЕГ), за да се установи до каква степен разбира езика.

Вижте още: Доказано: Кучетата наистина успокояват стопаните си

Собствениците им произнасят думи за играчки, които любимците им познават. След това показват предмети - понякога съответстват на поизнесената дума, понякога им е представен различен предмет.

Резултатите показват, че когато на кучетата се дава обект, съвпадащ с изречената дума, то те могат да го разпознаят, или пък да разграничат такъв, който не отговаря, по начин. Подобно нещо се наблюдава и при хората. Това е солидно доказателство, че кучетата разбират думите, отбелязват унгарските изследователи.

„Вашето куче разбира повече, отколкото показва“, казва Лила Маджари от университета „Лоранд Йотвьош", цитирана в разпространеното прессъобщение. „Кучетата не просто научават специфично поведение към определени думи, а може би действително разбират значението на някои слова, както правят хората“.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама