Няколко лесни начина за намаляване на стреса


Няколко лесни начина за намаляване на стреса
Снимка: iStock/Guliver

В съвременния живот е невъзможно напълно да се отървете от стреса, но е възможно да промените някои неща, които влияят на здравето и настроението ви.

В тази статия ще се опитаме да ви дадем няколко препоръки, които са лесни за следване и спомагат за намаляване на размера на стреса в живота ни.

Как такива тези малки промени влияят на нашето психическо и физическо благосъстояние? Какво можем да направим, за да забавим хода на събитията в ежедневието си? Едно глобално проучване сред 18 000 души от 134 страни, наречено "тест за почивка", предостави изобилие от информация за субективното ни възприятие как ни се отразява почивката и кои са основните дейности, които могат да намалят стреса в живота ни.

Фактът, че почивката е полезна, е капиталова истина. Въпросът е как и по колко? В края на краищата, когато има твърде много почивка, тя причинява дискомфорт, когато не е достатъчно- прекомерно натоварване и изтощение. Най-добрите начини за отпускане са резултатите от едно такова глобално проучване.

В резултат на проучването са идентифицирани следните топ 10 най-успокояващи дейности, които намаляват стреса:

Четенето на любими книги

ЗАЩО ЧЕТЕНЕТО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ЗА МОЗЪКА ВИ?

Прекарване на повече време на открито

Да бъдеш сам със себе си

Слушането на музика

Да не се прави нищо специално

Разходка

Вана или душ

Мечти

Гледане на телевизия

Да медитирате или да правите някои упражнения

Искате ли да добавите нещо свое в този списък?

Интересното е, че най-успешните (според получените оценки) участниците в проучването, допуснати във въпросника, са тези, които отделят от 5 до 6 часа на ден за почивка, като релаксират или правят някоя от гореизброените дейности. Но има нещо, което също трябва да споменем: прекалено спокоен начин на живот дава обратния ефект. Тези, които докладват, че обичат да си почиват повече от пет или шест часа, вече не са толкова доволни от ежедневното си съществуване.

Основното заключение, което може да се направи от резултатите от проучването: чрез разпределяне на времето за почивка и за дейностите, които облекчават напрежението, ние се чувстваме по-доволни от живота в краткосрочен и дългосрочен план.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама