Няма да повярвате защо котките мъркат


Няма да повярвате защо котките мъркат
Снимка: iStock

Мъркането успокоява болката и нервната система на котките, защото предизвиква отделяне на ендорфини, стимулиращи радостното настроение на животното. Ето защо котката ви мърка и се гали, когато се чувства добре.

Проучване на Calcified Tissue International от 2013 година констатира, че вибрациите, получаващи се от мъркането, помагат на котките да лекуват болката в тялото си. Честотата на мъркането варира от 25 до 150 Hz. Някои учени предполагат, че тези вибрации помагат и за заздравяване на костната структура на котките.

Може да звучи странно, но научните доказателства в полза на лечебното въздействие на вибрациите не са никак малко. Ето защо дори астронавтите на НАСА използват вибрационна терапия, докато са в космоса, където липсата на гравитация влияе негативно върху костите и мускулите.

Друго изследване, публикувано в Current Biology констатира, че по-високочестотните мъркания (над 150 Hz) показват, че котката иска от стопанина си да бъде нахранена.

Още по-любопитното е, че силното мъркане с честота между 300 и 600 Hz пък може да се сравни с човешкия плач при бебетата. Тоест, това също е начин за привличане на вниманието от страна на пухкавия ви приятел.

Ето защо изводът е, че не всяко мъркане е еднакво. Както звуците, които хората издават крият своя конкретен смисъл, така и котките комуникират чрез характерното за тях мъркане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама