Откритие: Да Винчи е използвал тайна съставка в шедьоврите си


Откритие: Да Винчи е използвал тайна съставка в шедьоврите си
Снимка: iStock

Учени установиха, че известни художници като Леонардо да Винчи, Сандро Ботичели и други ренесансови майстори са експериментирали със смесването на яйчен жълтък в маслената боя, за да помогнат на картините да издържат на влага и да предотвратят набръчкването и пожълтяването им.

Изследването на навиците за рисуване на майсторите "може да подобри опазването на безценни произведения на изкуството", се казва в проучване, публикувано от Nature Communication.

В проучването експертите установяват, че добавянето на яйца към маслени картини "действа като антиоксидант, забавяйки началото на втвърдяването". С други думи, тази комбинация помага да се спре разграждането на боята.

"Има много малко писмени източници по този въпрос и досега не е правена научна работа, която да изследва темата толкова задълбочено", казва пред Си Ен Ен авторът на изследването Офели Ранке от Института по машиностроене и механика към Технологичния институт в Карлсруе, Германия.

"Резултатите ни показват, че дори с много малко количество яйчен жълтък може да се постигне невероятна промяна на свойствата на маслената боя, което показва как тя може да е била полезна за художниците."

При изследването на ефекта от използването на протеини от яйчен жълтък в маслото учените установили, че яйчните протеини потискат абсорбирането на вода в боята във влажна среда. Докато картините изсъхвали, те също така помагали да се предотврати пожълтяването и набръчкването - "проблем, с който се е сблъсквал дори Леонардо да Винчи", установява проучването.

Художниците "ни дадоха възможност да се възхищаваме на техните шедьоври и днес", се казва в изследването.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама