Откриват изложба с портрети на български царици


Откриват изложба с портрети на български царици
Снимка: ПР

Изложба с портрети на български царици ще бъде открита в музея "Стара Варна" на 24 февруари - петък, от 14:00 часа. Картините са дело на художничката Марина Варенцова-Русева.

На платната са изрисувани: Мария - съпруга на княз Борис – Михаил (с пауните), Ирина Комнина - съпруга на Иван Асен II (с ястреб) и Кера-Мария (с рис).

"Опитах се да ги изобразя в тези места, където те са живеели, като използвах реконструкции на сградите и планове на БАН. Неоценима помощ ми оказаха историците Пламен Павлов (с книгата си "Първите дами на средновековна България") и Николай Овчаров.

Тези портрети се явяват като продължение на тема, започната с инициатива на инж. Александр Митушев от Златоград, който събра уникална колекция от портрети на български царе, царици и средновековни битки. Успях да навляза в тази тематика и исках да я продължа. В портретите си използвах бижута и орнаменти от това време, фрагменти от платове, малкото останали изображения в ръкописи. И въпреки на това, самите царици изглеждат, като персонажи от приказките. Всяка от тях е имала доста сложна съдба, включваща радости и страдания, загуби на близки и предателства, грешки и мъдри решения. Но целия им живот и логика на техните действия са били посветени на благополучие на земите си и на хората", споделя художничката Марина Варенцова-Русева.

Изложбата ще бъде открита на 24 февруари в 14:00 в музеят "Стара Варна", ул. "Цар Калоян" №5

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама