Падналите листа крият рискове за здравето


Падналите листа крият рискове за здравето
Снимка: iStock

Еесента несъмнено е може би най-красивият и цветен сезон. Колкото и да ни радват пъстрите багри на падналите листа, те крият и опасности за здравето.

Вижте още: Наблюдавахме красиво червено сияние в България (СНИМКИ)

Учени от университета на Южна Каролина, САЩ, са установили, че окапалите листа могат да бъдат вредни за здравето, пише Физ.орг.

Причината е, че падналите листа от широколистни дървета и игличките от иглолистни дървета са източник на биогенни устойчиви свободни радикали. Това означава, че покривката от гниещи листа и иглички представлява неотчетен фактор на токсично въздействие при вдишване или поглъщане.

За целите на изследването са анализирани листа от обикновен бор, туя, кедър, бреза, червен клен и други дървета. Изследователите са ги почистили от прах, след което са ги изсушавали при температура 25-35 градуса Целзий, а после са ги навлажнявали. Между всеки цикъл учените са изследвали състава на листата с помощта на спектрометър.

Оказало се, че нивата на биогенни устойчиви свободни радикали в пробите не само се запазват, но и се увеличават по време на цикъла на овлажняване и сушене.

Екипът отбелязва, че веществата, съдържащи се в листата, не представляват пряка заплаха за здравето. По време на процеса на разлагане обаче свободните радикали могат да бъдат абсорбирани в почвата и след това разпръснати с ветровете, което представлява потенциален риск за човешкото здраве и околната среда.

Свободните радикали са нестабилни молекули, способни да увредят здрави клетки. Тези частици се появяват в организма в резултат на естествения метаболизъм, могат да попаднат в него с храната и въздуха. Свободните радикали се свързват със стареенето и много заболявания, тъй като причиняват оксидативен стрес.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама