Погрижете се за своя мозък и той ще ви се отплати


Погрижете се за своя мозък и той ще ви се отплати
Снимка: iStock

Връзката между мозъка, тялото и света около нас е много сложна. Нещата са толкова взаимосвързани, че всяко ваше действие (или бездействие) неизменно влияят на вашето здраве и психологическо благополучие.

Здравето на мозъка се определя от много фактори. То се влияе едновременно от биологични и физиологични предпоставки - гени, хормони, състоянието на имунната система, храненето, упражненията и колко здравословен е вашият начин на живот.

Социалните, психологическите и екологичните фактори влияят върху мозъка ни, включително връзките, стреса, емоциите, мисленето, житейските събития и текущите обстоятелства.

Всеки от тези фактори може радикално и по най-неочакван начин да повлияе на това как се чувстваме и как реагираме на случващото се. Например мислите ви могат да повлияят на вашето физическо здраве (поради което хроничният стрес често води до нарушения на сърдечния ритъм и сърдечни пристъпи).

Естествено, всички ние искаме да живеем активен, жизнен живот и за предпочитане - колкото е възможно по-дълго. Но това пряко зависи от състоянието на нашия мозък - колко е „силен и издръжлив“. И ако не може да се направи нищо за гените, тогава други фактори, които влияят върху здравето на мозъка, могат да бъдат променени от всеки човек. Става въпрос за физиологични, социални и екологични компоненти.

Можете да помогнете на мозъка си да не остарява, ако се придържате към здравословните навици. По този начин предотвратявате психични разстройства, както и редица заболявания и дори мигренични състояния, от което често страдат около 40% от хората. Така стареенето на мозъка може и трябва да бъде предотвратено, забавено или дори спряно. И ключът към това е изцяло във вашите ръце.

Здравият мозък знае колко важна е здравословната храна.

Това означава, че трябва да ядете повече храни, които спомагат за забавяне на когнитивния спад - боровинки, зеленчуци (зеле, спанак, броколи), пълнозърнести храни, протеини (за предпочитане риба и бобови растения), както и ненаситени мазнини (зехтин), които са много по-здравословни от наситените (масло).

Факт е, че има тясна връзка между това, което ядем и работата на мозъка. И най-добрата диета, която можете да изберете, е тази, която е добра за вашия мозък, сърце и кръвоносни съдове.

Например, омега-3 мазнините, които са част от рибата и ядките, се борят с възпалението, което причинява невродегенерация. Плодовете и зеленчуците са страхотни антиоксиданти, които предпазват мозъчните клетки от стареене.

Здравият мозък е преди всичко спокойствие. И това наистина е важно!

Опитайте се да избягвате стреса. Занимавайте се с любимите си хобита, отпуснете се в спокойна и приятна атмосфера. В крайна сметка мозъкът не е желязо - той се нуждае от почивка от постоянните проблеми и притеснения.

За облекчаване на стреса, укрепване на паметта и доброто настроение е много ефективен методът за релаксация като медитация.

Разхождайте се по-често сред природата, отидете на театър или на изложба, правете това, което ви носи истинско удоволствие.

Дори 20-минутната ежедневна разходка с бързо темпо е много полезна за поддържане на здравия мозък.

Физическата активност е едно от най-добрите неща, които можете да направите за мозъка си и за тялото като цяло. Всеки знае за това. Но по някаква причина повечето хора не стават от дивана.

Междувременно стотици изследвания доказват, че практически всеки вид физическа активност - ходене, бягане, колоездене, тренировки с минимална сила, йога - подобрява когнитивната функция.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама