Притча: Мъдрецът и момичето


Притча: Мъдрецът и момичето
Снимка: iStock/Guliver

Един ден при един побелял мъдрец дошло младо и много красиво момиче.

- Какво трябва да сторя ? – през сълзи го попитала тя. Винаги се старая да се отнасям добре с хората, да не обидя някой, да помогна с каквото мога. И макар да съм приветлива и учтива, вместо благодарност и уважение често получавам обиди, отнасят се към мен с насмешка. Някои дори открито ми крещят и се карат с мен. Не съм виновна за нищо, толкова е несправедливо, много ми е обидно, и затова съм разплакана. Посъветвайте ме какво да правя.

Мъдрецът погледнал красавицата и с усмивка и казал:

- Съблечи всичките си дрехи и се разходи из града.

- Вие сте се побъркали! – възмутила се красавицата. – Ако направя това всеки срещнат може да ме обезчести или един Бог знае какво може да ми се случи. Тогава мъдрецът отворил вратата и поставил на масата едно огледало.

- Виждаш ли, - отговорил той, - ти се боиш да се появиш пред хората с красивото си голо тяло. Защо ходиш по света с разголена душа? Твоята душа е като тази врата – широко отворена и всеки, който си поиска влиза в живота ти. И когато хората видят твоите добродетели, като отражение в огледалото, те виждат своите пороци затова се опитват да те оклеветят, унизят или обидят. Не всеки има смелостта да признае, че някой по-добър от него. Порочните винаги воюват с праведните, защото нямат желанието да се променят.

- Тогава какво трябва да направя? – попитало момичето.

- Ела с мен, ще ти покажа моята градина. – казал мъдрецът.

Докато се разхождали в градината мъдрецът казал:

- В продължение на много години аз поливам и се грижа за тези красиви цветя. Но досега никога не съм успял да видя как от пъпката се ражда цвете, макар по-късно да се радвам на неговата красотата и аромат.

Така и ти, постъпи като цветето. Разкрий сърцето си за хората, но без да бързаш, разкривай го бавно и неусетно. Виж кой от хората до теб е достоен да ти бъде приятел, да прави добрини за теб, кой е този който полива цветето с вода и кой е този който го прекършва и тъпче с крак.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама