Притча за инструментите на дявола


Притча за инструментите на дявола
Снимка: iStock/Guliver

Веднъж дяволът решил да продаде инструментите на своя занаят. Той внимателно ги подредил на една стъклена витрина, за да може всички да ги виждат.

Колекцията впечатлявала със своя богат избор: от една страна блестяла камата на завистта и чукът на гнева, а на друга етажерка бил лъкът на чревоугодието и стрелите на мечтите и ревността.

Можело също да се видят оръдията на страха, гордостта и ненавистта. На всички инструменти били поставени етикети с названието и цената.

На отделен шкаф, върху красива подложка и някак настрани от останалите инструменти лежал малък, незначителен на вид и доста захабен дървен клин, на който била поставена табелка с надпис „Депресия”.

За всеобщо учудване цената на този инструмент била значително по-голяма, отколкото на всички взети заедно. Един минувач попитал дявола защо този странен клин бил оценен толкова високо.

- Действително е така, оценил съм го по-скъпо от останалите, защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички други се окажат безсилни.

Дяволът нежно погалил дървения клин и рекъл:

- Ако ми се отдаде възможност да го забия в главата на човек, то той ще отвари вратите за всички останали инструменти. После се усмихнал и добавил:

- Няма нищо по-смъртоносно от депресията и отчаянието! Не се оставяйте на депресията – нито днес, нито никога! Радвайте се на живота, защото е прекалено кратък.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама