Психолози разгадаха защо домашните любимци приличат на собствениците си


Психолози разгадаха защо домашните любимци приличат на собствениците си
Снимка: Istock

Някои домашни любимци и техните собственици имат такава удивителна прилика, че понякога изглеждат като роднини. Днес ще разберете как науката и психологията обясняват този феномен.

Вижте още: Ето как да разберете дали бакпулверът е развален

Майкъл Рой от Калифорнийския университет в Сан Диего е сред първите психолози, които са проучили историята на този феномен. За своя проект той отишъл в 3 близки кучешки парка и снимал отделно косматите животни и техните собственици, след това той помолил група хора да се опитат да ги съпоставят. Той установил, че хората веднага са разгадали кое куче на кой собственик принадлежи.

Причината е по-проста от това, което очаквате

Оказва се, че приличаме на нашите домашни любимци, защото хората са по-склонни подсъзнателно да взимат животни, които имат прилика със самите тях.

Ефектът на обикновената експозиция е тенденцията да се предпочитат нещата само защото са познати. Например, ако някой вижда лицето си в огледалото всеки ден, това може да е причината да харесваме и избираме домашни любимци с подобни характеристики.

Има друго проучване, което подкрепя това твърдение. 261 жени са били помолени да изберат коя порода кучета предпочитат въз основа на малка извадка: кученца с клепнали уши (английски спрингер шпаньол и бигъл) срещу наострени уши (сибирско хъски и басенджи).

Вижте още: Изложба в чест на кукла Бари отваря в Лондон

Жените с по-дълга коса са по-склонни да изберат куче с клепнали уши, докато жените с къси прически предпочитат кучета с настръхнали уши.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама