Първото издание на международния фестивал “Театър на чудесата” пристига в София с гигантични черни дупки, синтетични безсмъртни хора и праисторически зверове


Първото издание на международния фестивал “Театър на чудесата” пристига в София с гигантични черни дупки, синтетични безсмъртни хора и праисторически зверове
Снимка: Театър на чудесата

От 10 до 12 септември 2021 г. в клуб Терминал 1 и сцена Дерида в София,  ще се проведе първото у нас издание на международния мултижанров фестивал “Театър на чудесата (Theatre of Wonder). Дебютният за България формат, със съорганизатори “Арте Урбана Колектив” и RATIO, е част от европейска мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката, стартирала през 2017 г. в Тренто, Италия.

Първото българско издание на “Театър на чудесата” ще зарадва всички родни фенове на науката и изпълнителските изкуства с 3 премиерни интердисциплинарни лекционни пърформънси, представени на сцената на популярния столичен клуб Терминал 1 (ул. Ангел Кънчев 1), както и три представления на научна тема в пространството за съвременно изкуство “Сцена Дерида”  (ул. „Цар Самуил“ 32), които ще потопят зрителите в необятните вселени на науката и изкуството и техните пресечни точки.

Тематиката на продукциите, билетите за които вече са в продажба, е всеобхватна - от опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие. Всяка от тези теми може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка, а с резултата от този експеримент може да се запознаете лично в рамките на “Театър на чудесата” (10-12 септември 2021).

“Ритъмът в сърцето на Галактиката” (10.09, клуб Т1) например ще ни отведе в сърцето на Млечния път, където се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище с размер на милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговорът ще открием заедно по време на едно вълнуващо космическо приключение, през което ще ни поведат опитни гидове - астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.


Отново на същото място, на 12.09 пък ще се срещнем очи в очи със “Звярът” на режисьора Стефан Прохоров. Той заедно с палеозоолога Надежда Карастоянова, актрисата Деница Зафирова ще ни върнат 13 хиляди години назад във времето, когато човекът за пръв път опитомява животни. Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни? Ще научим на 12.09 в Терминал 1.

Изкуствени човешки органи, които заменят природните оригинали; майки, които раждат чрез синтетични органи; безсмъртни хора…. Макар и да звучи като фантастика, новата реалност вече чука на вратата. Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Не просто ще чуете отговора, но и ще се докоснете до медицински подходи, които от научна фантастика се превръщат в научна реалност. Със “Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?” (11.09, клуб Т1) ще ни срещнат ученият и предприемач Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.


И това не е всичко! Паралелно на сцената на пространство “Дерида”, ексклузивно за публиката на “Театър на чудесата” ще бъдат представени три допълнители представления на научна тема с далеч не по-малко атрактивни теми. Вълнуващият моноспектакъл на италианеца Андреа Брунело “Принципът на неопределеността” (11.09, сцена Дерида) ще посвети публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика, като например Котката на Шрьодингер; „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” (10.09, сцена Дерида), (автор и реж. Димитър Узунов) пък ще поведе зрителите на едно забавно и вълнуващо приключение в търсене на тайните на креативността на най-великия учен на всички времена; а театралната лекция “Изчислителната красота на природата” (12.09, сцена Дерида) кани на пътешествие в изчислителната същност на природата и уникалното взаимодействие на множеството различни и смайващи форми на живот.

Очаквайте подробности за програмата!

Фестивалът "Театър на чудесата" се организира в България от Арте Урбана Колектив и RATIO, в партньорство с Френски Институт в България, Сцена Дерида, Си Ви Ес България и с подкрепата на програма “Творческа Европа”, Национален Фонд “Култура” и Столична програма “Култура”. "Театър на чудесата" е част от европейския проект CURIOUS.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск - 69 лв; Представления клуб Терминал 1 - 39 лв; Представления сцена Дерида - 39 лв; Единичен билет - 15 лв. Билетите могат да бъдат закупени онлайн.

Както и на касите на Терминал 1 и Сцена Дерида преди началото на всяко представление.

Присъединете се и следете всички подробности за “Театър на чудесата” - София на:

arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html

https://ratio.bg/wonder/

Официално Фейсбук събитие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама