Рекордите на Гинес със специално издание за най-забавни и странни рекорди (ВИДЕО)


Рекордите на Гинес със специално издание за най-забавни и странни рекорди (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Рекордите на Гинес винаги са вдъхновявали мнозина! Запознати ли са хората обаче с рекорда за най-много балони, спукани за една минути с пого стик? Или за най-дългото пътуване с тиквена лодка? Тези и още много невероятни постижения фигурират в най-новото издание на Световните рекорди на Гинес.

Темата на изданието за 2024 г. е нашият воден свят, което означава само едно - изобилие от рекорди, свързани с вода. Любопитните ще научат, например, кои са най-големите октоподи, най-големият горещ извор, обитаващата най-голяма дълбочина акула. Изданието включва 2638 постижения.

"За мен най-добрите рекорди са тези, които споделяш с приятелите си в парка, бара или фитнеса. Просто казваш: "Слушай, днес видях нещо невероятно", казва главният редактор Крейг Глендей.

Глендей изчислява, че 75 до 80 процента от постиженията са нови и актуализирани, което отразява огромното свръхпредлагане на съдържание.

Екипът на рекордите на Гинес получава много повече одобрени постижения, отколкото могат да поместят в една книга.

Вижте още: Учени: Потискането на лошите мисли може да бъде полезно

Тазгодишното издание е балансирано между странности като например най-много обръчи, въртени едновременно на кокили, и сериозна наука като най-тежките морски звезди. Книгата отвежда читателя и на посещения в историята - пиратски кораби и корабокрушения, и към страници, посветени на рекордьори като музиканта Елтън Джон и тенисиста Шинго Куниеда.

Изданието съдържа цяла поредица от рекорди само за деца. Подета е и нова инициатива, която позволява на хора с физически и умствени увреждания да подобрят рекорди в своите общности. Всичко това е умело подплатено с факти, рисунки, изображения и пъзели.

Глендей смята, че годишната книга е оптимистична по същество, тъй като възхвалява амбицията и поставянето на рекорди като нещо съвсем човешко.

"Всички се стремим да бъдем малко по-добри в това, което правим, и се наслаждаваме на времето между живота и смъртта. Така че нека просто се възползваме максимално от него. Мисля, че именно това е причината книгата да запазва позициите си през последните 70 години, тъй като продължава просто да забавлява, да образова, да информира и да ознаменува всички тези луди, забавни, вдъхновяващи неща и хора", казва Глендей.

Екипът на "Рекордите на Гинес" получава около 100 кандидатури на ден и отхвърля 95 процента от тях.

Публикувана за първи път през 1955 г., книгата се превръща в международен феномен, издаден в над 100 държави и на 37 езика. Самото издание е обявено за най-продаваната книга в света, защитена с авторски права.

Началото е поставено, когато сър Хю Бийвър, тогава управляващ директор на пивоварната "Гинес", е поканен да отиде на лов за диви птици в Ирландия. Скоро той и спътниците му започват да спорят коя е най-бързата дива птица в Европа. По това време няма бърз начин да се разреши спорът.

Вижте още: Първата в света 3D отпечатана веган сьомга се появи в супермаркетите

Воден от идеята, че в кръчмите из цялата страна има хора, спорещи за прости неща, които обаче не могат да намерят отговор", Бийвър измисля брошура. Тя се продава в кръчмите заедно с буретата с "Гинес Стаут".

Бийвър моли близнаците Норис и Рос Макуиртър - изследователи на факти, да съставят нещо, което да се различава от тогавашните енциклопедии, които са много сухи и академични.

"Тези момчета създадоха книга, отразяваща всички онези неща, които хората действително правят в света. Тя получи свой собствен живот и се превърна в нещо много повече, отколкото сър Хю някога си е представял, защото представлява уникален начин на мислене за света", казва главният редактор.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама