Учени: Потискането на лошите мисли може да бъде полезно


Учени: Потискането на лошите мисли може да бъде полезно
Снимка: iStock

Хората, които имат негативни мисли и преживявания, понякога е по-добре да ги потискат, отколкото да ги изкарват наяве, твърди ново изследване на учени от университета в Кеймбридж.

Вижте още: Интерактивна изложба ни показва как добрите партньорства променят света

Екипът, провел изследването, твърди, че общоприетото схващане, че "замитането на проблемите под килима" е лошо за психичното ни здраве е пълен мит.

Учените са работили със 120 доброволци от 16 страни на инхибиторен контрол, предотвратявайки провокиращи тревожност мисли, преди да публикуват резултатите в списание "Saens Advances".

Веднага след терапията и три месеца по-късно, участниците в изследването съобщиха, че потиснатите събития са по-малко ярки и по-малко страшни“, пише екипът, до степен, че доброволците с посттравматично стресово разстройство съобщават за подобрения в психичното си здраве.

Всички сме запознати с идеята на Фройд, че ако потискаме чувствата или мислите си, те остават в подсъзнанието ни, което се отразява негативно на нашето поведение и благосъстояние, но това изследване го опровергава“, казва проф. Майкъл Андерсън, участвал в изследването.

Много от популярните идеи на Зигмунд Фройд за психоанализата бяха поставени под въпрос или отхвърлени през последните десетилетия. Идеята обаче, че е по-добре да се изправим пред проблемни преживявания, отколкото да ги заровим в подсъзнанието си, е в основата на съвременната психотерапия.

Като цяло, хората с по-лоши психични симптоми в началото на проучването са имали по-големи подобрения след тренировка за потискане на негативните мисли, но само ако са потиснали и страховете си“, каза екипът на Кеймбридж, откритие, което според тях директно противоречи на идеята че потискането е неадаптивен процес на справяне с психичните проблеми.

Вижте още: Първата в света 3D отпечатана веган сьомга се появи в супермаркетите

Основната причина за провелото се проучване е увеличаване на проблемите с психичното здраве заради пандемията от Covid 19, казват още учените. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама