Революционно: Откриха нов начин за диагностициране на аутизъм


Революционно: Откриха нов начин за диагностициране на аутизъм
Снимка: iStock/Guliver

Притеснителен е фактът колко много хора годишно се сдобиват с диагноза от аутистичния спектър. Според ново изследване моделите на изкуствения интелект с дълбоко обучение могат да се използват за скрининг за аутизъм и проверка на тежестта на състоянието. Всичко, от което може да се нуждае изкуственият интелект, е снимка на ретината на субекта, съобщи „Science alert”.

Предишни проучвания са свързвали промените в нервите на ретината с променените мозъчни структури, а оттам и с разстройството от аутистичния спектър (РАС). Доказателствата сочат, че окото наистина е прозорец към мозъка чрез взаимовръзката на централната нервна система.

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за скарлатината

"Индивидите с аутизъм имат структурни промени в ретината, които потенциално отразяват мозъчни промени, включително аномалии на зрителния път чрез ембрионални и анатомични връзки", пишат изследователите в новия си документ.

"Не е известно дали алгоритмите за дълбоко обучение могат да помогнат за обективен скрининг за РАС и тежестта на симптомите, използвайки снимки на ретината".

В това проучване екип от Медицинския колеж към Университета Йонсей в Република Корея иска да провери дали изкуственият интелект може да открие РАС по снимки на ретината. Първо, моделът е обучен върху изображения, при които на ИИ е казано дали обектът има аутизъм, или не.

След това изкуственият интелект е помолен да анализира ретините на 958 деца и тийнейджъри на обща средна възраст 7,8 години, половината от които са диагностицирани с аутизъм. Той постигнал отличен резултат при идентифицирането на тези, които са имали аутизъм.

ИИ не е бил толкова добър в прогнозирането на тежестта на симптомите от снимките на ретината - той е бил точен само в 48-66% от случаите. Все пак тук има голям потенциал да се помогне на децата да получат полезна оценка в по-ранна възраст, с по-кратко чакане.

В този случай изследователите са ограничили данните от обучението до деца и юноши на възраст между 4 и 18 години, но смятат, че то може да работи и при още по-малки деца - това е нещо, което може да се разгледа в бъдещи проучвания.

"Този въпрос остава неизследван, тъй като най-младата възрастова група в нашата извадка беше на четири години", написаха изследователите. "Промените в ретината при лица с аутизъм могат да се проявят още преди съзряването на ретината".

В проучване, публикувано миналата година, изследователите успяват да свържат реакцията на ретината към светлината със случаите на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) и аутизъм, което е още един пример за това как очите могат да действат като своеобразно огледало на мозъчната дейност на индивида.

Смята се, че приблизително един на 36 души е аутист, като се изхожда от разпространението сред 8-годишните деца и осъзнаването на тази диагноза колкото е възможно по-рано може да има огромно значение за разбирането на младите хора и за тяхното ориентиране в света.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама