Рисуват два мащабни стенописа в София с мисъл за природата


Рисуват два мащабни стенописа в София с мисъл за природата
Снимка: фондация Визионери

Скоро София ще се сдобие с два мащабни стенописа, които ще бъдат нарисувани от художници от шест държави - Австрия, Англия, Бразилия, България, Испания, Колумбия. Целта им е чрез изкуството да насочат общественото внимание към климатичните промени, електронните отпадъци и сериозните социално-икономически ефекти от това. Организатори са фондация "Визионери".

Първият стенопис е със заглавие "Взаимовръзки". Работата по него започва на 14-ти август върху калканна стена на 126 ОУ "Петко Ю. Тодоров" с изглед към бул. "България".

Основен акцент в картината на художниците от Австрия Video.Sckre са взаимовръзките в природата и тази между човек и природа, представени в изображението като дънна платка. Стенописът повдига въпроса за свръхпроизводството на електроника и произтичащите от това проблеми. Остарелите устройства се превръщат в един от най-опасните замърсители на околната среда заради многокомпонентната си структура, която често съдържа различни трудно разградими и силно токсични тежки метали.

Вижте още: Отвратително! Ето защо НЕ трябва да пиете кафе в самолета

Друг аспект на проблема е и социално-икономическият ефект при производството на електроника, излагайки на жестоко замърсяване и отравяне стотици хора, които участват в добива на нужните за това метали и то с несправедливо заплащане за труда си.

Втората художествена намеса е със заглавие "Сезони". Тя продължава диалога върху опазването на околната среда, но вече с фокус върху последиците от човешката дейност – климатичните промени и загубата на характерните за България четири сезона, казват от екипа. Работата по нея стартира на 16 август в подлеза на бул. "България" и бул. "Т. Каблешков". Той ще бъде огрян от цветовете на четирите сезона, за да привлече вниманието на гостите и жителите на столицата върху все по-осезаемия проблем с климата. Художниците ще творят до 25-ти август включително, когато над 400 кв.м. от подлезното пространство ще бъдат преобразени в отворена галерия на съвременното стенописно изкуство.

Вижте още: Мистерия: Цял остров може да потъне заради "Окото на Дубай"?

"Повече от 15 години усещаме постепенната загуба на сезоните, а все по-сериозните последствия като наводнения, пожари, продължителни горещини и опустошителни бури са факт в държавите от умерения климатичен пояс, между които е и България. Но тези промени не са необратими, алармират климатолози, и само от информираността и ангажирането на широката общественост с проблема зависи изграждането на екологично устойчиво бъдеще", обясняват организаторите на проекта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама