Ритуали за късмет и пари на Никулден


Ритуали за късмет и пари на Никулден
Снимка: Istock

На 6-ти декември църквата отбелязва един от важните православни празници - Никулден, на който почитаме паметта на на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Освен като покровител на моретата, моряците и рибарите, Светецът е почитан силно и от банкерите. Приживе - за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания може да срещнем и определението "лихвар, който помагал на бедните".

Вижте още: Никулден 2023: Поверия и традиции

Ритуал за привличане на пари

Задължително на Никулден на масата присъства шаранът, защото той е слуга на Светеца. Според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога го наричат "Рибен Св. Никола".

По стара традиция се слагат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носят пари през цялата година.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството и доброто

Традиция повелява шаранът да се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като рибник.

Вижте още: 3 вкусни рецепти за шаран

Обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква или вкъщи за здраве и благополучие, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Костта от главата на шарана, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама